Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat lopott Androidon egy nemzetközi bűnbanda

2018. október 24., szerda 14:41

Ördögien jól kitalált csalássorozatot leplezett le a BuzzFeed kiberbiztonsági cégek segítségével. A nemzetközi bűnszervezet több mint 125 androidos appot és weboldalt használt fel, hogy hamis felhasználók - robotok - előtt megjelenített online reklámokkal több százmillió dollárt húzzon ki a hirdetők zsebéből.

A csalássorozat azzal kezdődött, hogy teljesen legális, ismert appokat vásároltak fel, amelyeknek valódi felhasználóik is voltak. Olyan appok is hozzájuk kerültek, amelyek évekkel korábban díjakat is nyertek, ami azt mutatja, hogy nagyon igyekeztek jó látszatot kelteni.

Arra is odafigyeltek, hogy ezeket az appokat karbantartsák, hogy az emberek elégedettek legyenek. Eközben viszont titokban megfigyelték és lemásolták a mozdulataikat. Ez kellett ugyanis ahhoz, hogy az appok használatát szimuláló robotok pontosan úgy működjenek, mintha valódi emberek nyomkodnák a mobilok kijelzőit, és ezáltal el tudják kerülni a csalásérzékelő rendszereket.

A csalók egész nemzetközi hálózatot építettek fel, a rengeteg appot több fejlesztőcég nevén futtatták, hátha így elkerülhető, hogy egyszerre bukjon le mindenki. Voltak leányvállalataik Cipruson, Bulgáriában, Oroszországban, Szerbiában, Máltán, Németországban, Izraelben és más országokban is.

Elsőként a Pixelate nevű kiberbiztonsági vállalat leplezte le a hálózat néhány elemét még júniusban, és úgy becsülték, egyetlen app akár 75 millió dollárnyi hamis reklámbevételt is szerezhetett a robot hamis kattintásaival egyetlen év alatt. Amikor beszámoltak a felfedezésükről, egy névtelen telefonáló, aki kapcsolatban állt a csalókkal, közölte velük:

ennek az összegnek a tízszeresét is ellophatták.

Ez minimum 750 millió dollárnyi hirdetés, amit soha senki nem látott, soha nem generált bevételt vagy márkaismertséget, és amit valódi appokban is elkölthettek volna. A csalást úgy építették fel, hogy a legnagyobb digitális reklámipari partnerekkel dolgoztak, ez biztosította a pénz folyamatos áramlását.

A BuzzFeed által azonosított appokat több mint 115 milliószor telepítették mobilokra. A legtöbb játék volt, de egészen egyszerű segédeszközök, zseblámpák, szelfikészítő, egészséges táplálkozást segítő appok is akadtak köztük.

Ez is csak a jéghegy csúcsa, 

az elemzőcég Juniper Research szerint 2018-ban világszerte akár 19 milliárd dollárnyi hirdetői pénz csalók kezébe kerülhet.

Az eset rámutat arra, hogy mennyire felkészületlen a digitális hirdetői piac az ilyen csalásokra, és hogy a Google Áruház kevésbé szigorú feltételrendszerén milyen könnyen átcsúsznak ilyen appok. 

A BuzzFeed teljes oknyomozó riportja, benne a céghálózat szereplőivel, a hamis alkalmazottakkal, azok kapcsolatrendszerével és a fő haszonélvezőkkel, ide kattintva olvasható végig.

(Borítókép: Férfi áll egy aktív botnet aktivitást mutató térkép előtt, a frankfurti kiberbiztonsági workshopon, 2015. július 31-én. Fotó: Boris Roessler / AFP)

Rovatok