Index Vakbarát Hírportál

A maximális büntetést kapta a Facebook az Egyesült Királyságban

2018. október 25., csütörtök 11:08

500 000 fontra, azaz nagyjából 183 millió forintra büntette a brit adatvédelmi szervezet, az Information Commissioner's Office (ICO) a Facebookot a Cambridge Analytica adatvédelmi botrányban játszott szerepe miatt. Az ICO szerint a Facebook kijátszotta az érvényben lévő adatvédelmi törvényeket.

A Facebook a maximális kiszabható büntetést kapta – legalábbis a májusban érvénybe léptetett GDPR előtt működő adatvédelmi törvény alapján.

Az ICO kimondta, hogy a Facebook alkalmazásfejlesztőknek játszotta át a felhasználók személyes adatait, anélkül, hogy a beleegyezésüket kérte volna. Júliusban a szervezet már kilátásba helyezte, hogy a legnagyobb kiszabható büntetést fogják kiróni a Facebookra.

2007 és 2014 között a Facebook tisztességtelenül használta föl a felhasználók személyes adatait, mivel hozzáférést engedélyezett az alkalmazásfejlesztőknek ezekhez az adatokhoz, anélkül, hogy ehhez egyértelműen a beleegyezésüket adták volna, és még úgy is hozzáférhetővé tette ezeket az adatokat, hogy a felhasználók nem töltötték le a kérdéses alkalmazást, csak az ismerőseik. [...] A Facebook azért sem tudta biztonságosan kezelni az adatokat, mivel nem végezte el a szükséges felülvizsgálatokat az alkalmazásokon, illetve a platformot használó fejlesztőkön.

– idézte az ICO indoklását a BBC.

Az ICO megállapítása szerint egy kutató, dr. Alekszandr Kogan, és vállalata, a GSR egy személyiségteszttel gyűjtötte be több mint 87 millió Facebook-felhasználó adatait. Az adatok egy részét megosztotta a Cambridge Analyticával, ami az adatokat politikai marketingkampányokra használta az Egyesült Államokban. Az ICO úgy tudja, Kogan tesztjével legalább egymillió brit felhasználó adataihoz férhettek hozzá.

(BBC News)

Rovatok