Index Vakbarát Hírportál

Ezzel a kamerával még a Street View-t is szerkesztheti

2018. október 25., csütörtök 17:22

Milyen lenne, ha azért kaphatna pénzt, hogy utazgat a világban, és fényképeket készít a Google Street View-nak? Jól hangzik? Akkor csak egy négyezer dolláros kamerába kell beruháznia. Az alapvetően virtuális valósággal foglalkozó NCTech jövő hónapban fogja piacra dobni a 360 fokos panorámaképeket készítő iStar Pulsar kamerarendszert, amit az NCTech eredeti hardveréből, az iStar Fusionből fejlesztettek. Ezt a modellt katonai és titkosszolgálati célokra használják.

Az iStar Pulse nagy felbontású panorámaképeket készíthet, így ideális eszköz lehet utcafotózáshoz. Az eszköz a Google figyelmét is fölkeltette. Charles Armstrong, a Google termékmenedzsere elmondta, hogy már három éve dolgoznak együtt az NCTech-kel a jobb 360 fokos kamerák fejlesztésén, illetve a Google Street View-hoz használt képek készítésén.

Az NCTech kameráját a Google már tavaly májusban is dicsérte a tokiói Street View Summiten, mint olyan eszközt, ami megfelel a Street View Ready program feltételeinek. Maga a program Tokióban indult, hogy újradefiniálják az utcanézeti képek minőségi sztenderdjét. Az akkor bemutatott kamerák között több eszközkategória is volt: voltak köztük az átlagfelhasználóknak szánt gépek, amiket mobilalkalmazással lehetett vezérelni, illetve olyan fényképezőgépek, amiket járművekre lehetett szerelni. Az iStar Pulse a Google szerint mindkét feladatra alkalmas.

Az új program része a Street View kibővítését célzó kezdeményezésnek. A Google az utóbbi időben bátorította a felhasználókat, hogy a saját fotóikkal is egészítsék ki a Google kamerás autói által készített panorámaképeket. 11 éve, amikor a szolgáltatás elindult, még csak a Google-autókra lehetett támaszkodni, de ezeknek a használata kényelmetlen és drága volt, és nem tudták elég gyorsan követni a világ változásait.

Ha ezt a lehetőséget megadják más felhasználóknak is, az nemcsak tehermentesítené a Google-t, de a feltérképezett terület méretét is kibővítené. A Google részéről nem ez lenne az első ilyen kezdeményezés: a Trekker-projektben profi fotósoknak kölcsönöztek a Street View minőségi szabványainak megfelelő felszerelést, hogy feltérképezhessenek velük egy-egy adott területet.

Az olyan kezdeményezések, mint a Street View Ready a profi és amatőr fotósoknak egyaránt lehetőséget nyújtott arra, hogy saját fotókkal bővítsék az utcanézetet. Armstrong szerint ezen a ponton válik fontossá, hogy a felhasználók milyen eszközöket használnak a fotózáshoz. A Google ezért támogatja az iStar Pulse-t, mivel ez viszonylag olcsó eszköz, egy mobilalkalmazással vezérelhető, és egy hátizsákra vagy egy járműre is felszerelhető.

A 11K felbontású képeket készítő iStar Pulse 4000 dollárba, azaz 1,1 millió forintba fog kerülni.

(Wired UK)

Rovatok