Index Vakbarát Hírportál

Saját tömegük 40-szeresét bírják el a minidrónok

2018. október 26., péntek 14:50

A Stanford Egyetem és a svájci EPFL kutatói olyan minidrónokat fejlesztettek, amik apró méretük ellenére meglepő erőkifejtésre képesek: akár a saját tömegük negyvenszeresét is meg tudják mozdítani. A parányi repülőgépekhez a darazsak és pókok adták az ihletet, amik ugyan nem tudják felemelni a zsákmányukat, de magukkal vonszolhatják őket.

A FlyCroTugs név a fly (repülés), a micro (mikro) és a tug (vonszol, rángat) szavak összevonásából született. Az FCT-modellek mindegyikét három komponenssel szerelték föl: egy horgonnyal, amit beleakaszthatnak a célobjektumba; egy csörlővel, ami a horgonyt mozgatja; és tapadós lábakkal, ami garantálja a drónok stabilitását, miközben a saját tömegüknél sokszor nehezebb objektumokat vonszolnak.

A koncepció lényege, hogy az alig száz gramm tömegű drónok beleakasztják a horgonyukat a mozgatni kívánt objektumba, majd landolnak, talajszintben rögzítik magukat, és a csörlő beindításával mozgásba hozzák az objektumot. Ez főleg olyan területeken jelenthet nagy segítséget, amit gyalog nehéz lenne megközelíteni – például katasztrófa sújtotta övezetekben.

(TechCrunch)

Rovatok