Index Vakbarát Hírportál

Az IBM 34 milliárdért megveszi a Red Hat Linuxot

2018. október 29., hétfő 08:37

Hatalmas nyílt forráskódú technológiákkal foglalkozó cég kerülhet az IBM-hez egy 34 milliárd dolláros felvásárlás keretében. A Red Hat Linux részvényeit 190 dolláron vásárolja fel az IBM, ami jókora felárat jelent a részvények 116,68 dolláros pénteki záró árfolyamához képest. Úgy látszik, idén a nyílt forráskód a felvásárlók egyik kedvence: a Microsoft a Githubra tette rá a kezét 7,5 milliárd dollárért, míg a Salesforce a MuleSoft nevű céget vette meg 6,5 milliárdért.

Ezentúl a Red Hat Linux része lesz az IBM felhőtechnológiákkal foglalkozó Hybrid Cloud részlegének, és a Red Hat eddigi vezérigazgatója, Jim Whitehurst közvetlenül az IBM-vezér Ginni Romettynek jelent majd.

A Red Hat Linux 25 éve létezik, és ezt a disztribúciót főleg szervereken, adatközpontokban használják. A cég 1999-ben ment tőzsdére, és tavaly 2,92 milliárd dolláros forgalmon 259 millió dollár nyeresége volt. Az adatközpontok folyamatos bővülése miatt igen jók voltak a kilátásai, az idei üzleti évében 21 százalékkal nőtt a forgalma.

Az ügylet nem érinti az IBM részvényeinek osztalékát, ám a felvásárlás miatt az IBM 2020-ban és 2021-ben szüneteltetni fogja a részvény-visszavásárlási programját. Az IBM forgalma az elmúlt években csökkent, és a felhőtechnológiák piacán az Amazonnal és a Microsofttal folytatott óriási versenyben kell helyt állnia, amihez jól jöhet nekik a Red Hat szakértelme.

(CNBC)

(Borítókép: Leonid Mamchenkov / Flickr)

Rovatok