Index Vakbarát Hírportál

Észak-Amerika legrégibb fegyverei 15 ezer évesek

2018. október 29., hétfő 11:32

Kovakőből készült ősi dárdahegyek és más fegyverek maradványait ásták elő a Texas A&M Egyetem régészei Austintól hatvan kilométerrel északnyugatra. Ezek a legrégebbi tárgyi bizonyítékai annak, hogy az emberek már a Clovis kultúra megjelenése előtt megjelentek Észak-Amerikában. Az erről szóló tanulmány a Science Advances című tudományos lapban jelent meg.

A terület tulajdonosa után Debra L. Friedkin nevű lelőhelyen tizenkét éve folynak ásatások, és a régészek már több tucat tárgyat találtak a földben egy olyan üledékréteg alatt, amelynek a korát 15 500 évesre datálták, azaz jóval korábbi, mint a 13 000 és 12 700 évvel ezelőttinek tartott Clovis kultúra, amelyről sokáig úgy hitték, hogy elsőként jelent meg a kontinensen.

A kovakő vadászfegyverek közt 7-10 centiméteres dárdahegyek is voltak.

A jobban ismert Clovis kultúra tárgyi leleteire Texasban és Mexikóban egyaránt rátaláltak a régészek, köztük olyan fegyverekre is, amelyekkel akár mamutokat is el tudtak ejteni.

A tanulmányban bemutatott felfedezések szélesítik az Amerika első meghódításával kapcsolatos ismereteinket. A legutóbbi jégkorszak után lezajlott folyamatról eddig is tudták, hogy összetett volt, ám ennek mindeddig csak genetikai bizonyítékai voltak. Most ugyanezt a régészeti leletek is igazolják - mondta Michael Water antroplógus professzor a texasi egyetem lapjának.

(Texas A&M)

Rovatok