Index Vakbarát Hírportál

Írott hazugságokat is leleplez a mesterséges intelligencia

2018. október 29., hétfő 13:24

Nincs igazán jó általános módszer a leírt hazugságok leleplezésére, de a rablásokról szóló beszámolókban már felismerik a valótlanságokra utaló jeleket a jelzők, igék és írásjelek mintázatából. A szövegelemzésre és gépi tanulásra épülő eszköz annyira pontos és megbízható, hogy a spanyol rendőrök el is kezdték használni. 

A spanyol rendőrség több mint ezer rablással kapcsolatban felvett vallomást bocsátott a Cardiff Egyetem és a madridi Charles III. Egyetem kutatónak rendelkezésére, hogy azok segítségével be tudják tanítani a hazugságkereső VeriPol nevű eszközüket. Ez erről szóló tanulmány szerint a 2017 júniusában Murcia és Malaga tartományokban lebonyolított pilot programban igen jól szerepelt a VeriPol: miután a gép kimutatta, hogy a vallomás nagy valószínűséggel hamis, az esetek 83 százalékában a felperes további faggatásával sikerült ezt igazolni, és lezárták az ügyet.

Egyetlen hét alatt 64 hamis vallomást töröltek.

A kutatók rájöttek, hogy a hamis vallomások általában rövidebbek, az eltűnt tárgyra fókuszálnak a cselekmény helyett, kevés információt szolgáltatnak a támadóról, és a legtöbb esetben nincsenek szemtanúk. Ezeket a jellemzőket egy kiképzett rendőr is felismerheti, ám a mesterséges intelligencia hatékonyabban és érzelmektől mentesen képes döntést hozni, pusztán a szöveg karakterisztikája, a melléknevek, igék és pontok mintázata alapján. 

A rendszer még nem tökéletes, hiszen előfordulnak olyan esetek, amikor tényleg nem látja az áldozat a támadóját, de kiindulásnak ez is jó, és a mesterséges intelligenciának éppen az a lényege, hogy folyamatosan tanítható.

(Quartz)

Rovatok