Index Vakbarát Hírportál

Elolvadtak a tudósok a Dumbo polip táncától

2018. október 30., kedd 08:56

Van pár dolog a Földön, amit csúcstechnológiás eszközök nélkül sohasem láthatnánk, és a tengerek mélyén élő állatok pont ezek közé tartoznak. Ezek az állatok pedig egészen lenyűgözők, mint az alábbi videón szereplő Dumbo polip, amit az E/V Nautilus kutatóhajóról távirányított Hercules tengeralattjáró kamerájával követtek nyomon pár percen át.

A Nautilus legénysége egyszerűen elolvadt, amikor megpillantotta a rendkívül ritka és gyönyörű állatot. A polip úgy néz ki, mintha egy mesebeli szellem lenne, és otthagyta volna a kastélyát, hogy az óceán mélyének lakóit is riogassa egy kicsit.

Egyébként ez a Dumbónak becézett polipfaj a Grimpoteuthidae családba tartozik, 3000-4000 méteres mélységben él, a valaha látott legnagyobb példány 1,8 méteres, és főleg rákokkal táplálkoznak.

A Nautilus napi 24 órán át közvetíti a munkáját, ám ennek igen nagy részét az teszi ki, hogy az egyik helyszínről a másikra utaznak, így érdemes akkor csatlakozni nézőként, amikor éppen merülnek a robot tengeralattjárójukkal.

(BGR, Wikipedia)

Rovatok