Index Vakbarát Hírportál

Személyiségünk is okozhat szívbetegséget

2018. október 30., kedd 11:45

Pszichiátriai és szívgyógyászati kutatók együttműködésével kiderült, hogy bizonyos személyiségtípusok, temperamentumok kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással és a koszorúér-betegségekkel. Az évek óta tartó kutatómunkában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt - derül ki az egyetem közleményéből

Az orvosok az affektív temperamentumokat vizsgálták, vagyis olyan veleszületett személyiségjellemzőket, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

Ezek közül mindegyik temperamentumnak megvan az evolúciós szerepe, írják a kutatók, és a nemek között is  vannak különbségek. A nők közt több a depresszív, szorongó, ciklotím típus, míg a férfiaknál az ingerlékenység és a hipertímia gyakoribb. Az viszont fontos megállapítás, hogy a hipertímeknek nagyobb eséllyel egészségesek a koszorúerei, amit a betegek CT-s vizsgálatával állapítottak meg. Korábban azt is megállapították a kutatók, hogy a hipertím pácienseknél emelkedett az ideg-és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF szintje alacsonyabb.

Az ok-okozati összefüggések alaposabb feltárása még hátravan, a rövid követési idejű vizsgálatok nem teszik lehetővé messzemenő következtetések levonását. Ha további kutatásokkal sikerül megerősíteni a most részletezett eredményeket, akkor az orvosok könnyebben tudják majd azonosítani a rizikós pácienseket.

Rovatok