Index Vakbarát Hírportál

30 méter átmérőjű távcső épül a Mauna Kea vulkánra

2018. október 31., szerda 09:27

Éveken át tartó bírósági huzavona után megkapta az építési engedélyt a 4205 méter magas Mauna Kea vulkánra tervezett óriásteleszkóp, és elkezdődhet az 1,4 milliárd dolláros projekt kivitelezése. A hawaii legfelső bíróság azzal indokolta a döntését, hogy az óriásteleszkóp nem fogja megakadályozni az őslakosokat a vulkán használatában. 

Az amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai együttműködésben megvalósuló TMT óriásteleszkóp főtükrének átmérője 30 méter lesz, és 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal. A vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.

Az óriásteleszkóp építését ellenző őslakosok azért fordultak bírósághoz, mert szerintük az építkezés meggyalázza szent földjüket. A viták már 2009-ben elkezdődtek, és az építési munkálatokat 2015-ben felfüggesztették, mert az őslakosok tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával megakadályozták az építkezést.

A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építési engedélyét, mivel a hatóságok nem vették figyelembe a projektet ellenzők véleményét. Az illetékes bíró júliusban arra kötelezte a földhivatalt, hogy döntése meghozatala előtt hallgassa meg a projekt támogatóinak és ellenzőinek véleményét, csak ezután hagyhatja jóvá vagy vetheti el az építési terveket. Az állami föld- és természeti erőforrás hivatal egy éve adott ismét engedélyt az építkezés megkezdésére, ezt hagyta most jóvá a legfelső bíróság.

Hawaii őslakosok és természetvédelmi csoportok a keddi döntés után közölték, csak az maradt számukra, hogy az utcákra vonuljanak.

(MTI)

Rovatok