Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi díjat nyert a Nők a Tudományban Egyesület

2018. október 31., szerda 13:34

Londonban kiosztották a Nature Research és az Estée Lauder által frissen létrehozott tudományos díjat, amit a nők és lányok tudományos pályaválasztását népszerűsítő kutatók és intézmények kaphatnak meg, és az utóbbi a magyar Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el, miután a Lányok Napja kampánnyal az elmúlt hét évben körülbelül tízezer embert értek el. Az egyéni díjat az asztrofizikus Mirjana Pović nyerte el, az Addisz-Abeba-i Űrkutatási és Technológiai Intézet munkatársa kapta.

Az ENSZ oktatási és tudományos szervezete, az UNESCO szerint a világ kutatóinak kevesebb, mint 30 százaléka nő, és sok helyen szembeszélben kell helytállniuk, ha tudományos karrierre vágynak.

A NaTE tudományos, robotikai és kódolási workshopokkal, bemutatókkal és táborokkal igyekszik népszerűsíteni a tudományt a lányok körében, szóval nem csak egyetlen napra, a Lányok Napjára fókuszálnak. A szervezetet tíz nő alapította 2008-ban, és akkor még a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki és informatikai karán mindössze a hallgatók 7 százaléka volt nő, ami mára 14 százalékra nőtt, részben annak köszönhetően, hogy a Műegyetem a kezdetektől fogva a Lányok Napja rendezvénysorozat támogatója volt.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal, amit az agrártudományok, informatika és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt elért kutatónőknek osztanak ki, inspiráló példát akarnak állítani a lányoknak. A NaTE a környező országokban, Szlovákiában és Csehországban is segítséget nyújtott szervezeteknek, hogy elindítsák a maguk Lányok Napja programját.

Rovatok