Index Vakbarát Hírportál

Soha nem láttak ennyi polipot egy helyen

2018. október 31., szerda 16:43

Eddig azt gondolták a tengerbiológusok, hogy a polipok nem bandáznak egymással, de a Monterey-öböl Tengeri Rezervátumában több ezer példányt láttak együtt, szóval ezt a feltételezést elvethetjük. A kaliforniai felfedezés a második olyan alkalom, hogy sok polipot találtak egy helyen. Először Costa Rica partjainál láttak hasonlót, de ott ennél sokkal kisebb volt a csoportosulás.

Most is a szerencsén múlt, hogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatása ilyen eredményt hozott. A Nautilus felfedezőhajó legénysége éppen egy 35 órás út végén járt, amikor megpillantották az állatokat. A vezető tudós Chad King és munkatársai igencsak meglepődtek a vulkanikus kőzet repedései mentén sorakozó polipok láttán.

Az ezernyi polip éppen fészket rakott, mind a nyolc csápjukkal védték a petéiket

Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a háromezer méter mély tengerfenéken főleg nőstények lehettek.

Eddig senki sem tudta, hogy ezek a mélytengeri polipok hol raknak fészket. Chad King szerint azért eshetett a választásuk pont ezekre a sziklákra, mert kimondottan tiszták, és a környező víz valamivel melegebb, mint máshol. A látott faj a Muusoctopus robustus, amelynek nincs tintazsákja, viszonylag kis méretű, és világ minden táján előfordul az óceánokban.

(Quartz Wikipedia )

Rovatok