Index Vakbarát Hírportál

Lapátnyél helyett appra támaszkodnak a modern melósok

2018. november 3., szombat 20:26

Az elmúlt bő ötven évben az ipar évente közel két százalékkal növelte a hatékonyságát a folyamatos technológiai újításnak hála, ám ennek egy szűkebb szeletében, a szerény 8000 milliárd dolláros globális építőiparban a munkaerő hatékonysága csökkent a Boston Consulting Group tanácsadócég elemzése szerint. 

Bár az építkezéseken is egyre modernebb munkaeszközöket használnak, a folyamatok szervezésében elmaradt a digitális átállás, és ebben látott meg óriási lehetőséget a hazai alapítású Mobilengine.

Utoljára négy éve írtunk a cégről, amikor a vezetősége az Egyesült Államokba költözött. A munkafolyamatok menedzselésének szakértői, és ezt a tudásukat többféle iparágban kamatoztatják - a mentősöktől az ügynökökig mindenféle munkakörre rászabták már a megrendelésre, projekt alapon legyártott moduláris rendszerüket. Az amerikai építőiparban látottak arra ösztönözték őket, hogy előálljanak az első dobozos termékükkel, a BauApp nevű építőipari csomaggal.

„Azt láttuk, hogy a nagyobb amerikai és brit építőipari cégek egyedi megoldásokat használnak, pedig ez egy nagy mértékben szabványosított iparág” – mondja Dálnoki Ádám,  a Mobilengine alapító-vezérigazgatója. (Aki felújított már lakást, az pontosan tudja, hogy a szabvány szerint milyen magasan kell elhelyezni a konnektorokat, hogyan kell bekötni az áramot, de a munkavédelmi előírások is elég részletesek.) Az építési folyamatokat, a minőségellenőrzést, a raktározást és a tervrajzok kezelését teszi könnyen ellenőrizhetővé a BauApp, felgyorsítva a kivitelezést. Ezt az appot kivételesen nem is külföldön, hanem a magyar építőipari cégekkel tesztelik.

A mobiloktól az AI-ig

A BauApp megoldásának három eleme van. Először is minden adatot digitálisan kell begyűjteni, mert a papíron lévő információ nem vezet sehová, így az első lépésben az a legfontosabb, hogy a minőségbiztosítás digitálisan történjen.

Egy tipikus építkezésen, egy 30-50 lakásos társasháznál több ezer hibapont van

Ezek közt a hibás festésektől egészen rossz helyre felhúzott falakig minden előfordulhat. A papír jegyzetekkel vastag dossziékat szoktak megtölteni, rengeteg munkaóra elmegy az információ felvitelével, feldolgozásával. Most előfordul, hogy körberohangálnak az építkezésen a tervekkel, azokra jegyzetelnek, majd mindent egyesével felvisznek Excelbe, és onnan vissza papírra, amin aztán az alvállalkozó bogarászhatja ki a javítandó hibákat. Aki látott már frissen átadott lakóparki ingatlant, az pontosan tudja, hogy milyen elvégzett vagy nem elvégzett javításokról beszélünk. 

A BauApp rendszerének egyik kulcsa, hogy az alvállalkozót is bevonják a mobil alkalmazás használatába, így például megkapják a hibalistákat a mobiljukra. Az építésvezető mindig tudja, ki hol tart a javításokkal. Amikor bejárják a helyszínt, mobilon vagy tableten rögzítik a hibapontokat, lefotózzák mondjuk a rossz helyre szerelt konnektort, és amikor az alvállalkozó megy javítani, pillanatok alatt átlátja a feladatait. Ráadásul az appban az építésvezető és az alvállalkozó is aláír minden feljegyzést, szóval a felelősség rögtön tisztázva van.

ADMINISZTRÁCIÓS IDŐELCSESZÉS HELYETT A LÉNYEGRE TUDNAK KONCENTRÁLNI

De már a kezdeteknél segítséget nyújt az app, mielőtt egyetlen téglát leraknának, hiszen az appban mindig kéznél van az aktuális tervrajz. Ennek hála kisebb az esélye annak, hogy egy több hetes verzió alapján kezdik el a munkát, hibásan. Kevesebb idő megy el javításokra, kevesebb kötbért kell fizetni.

Végül, amikor egy-egy építőipari cég már jó ideje használja az appot, és elég sok adat gyűlik össze benne a korábbi hibákról és azok körülményeiről, belép a színre a mesterséges intelligencia (AI).

A GÉP ELŐRE MEGMONDJA, HOGY EGY ALVÁLLALKOZÓ VÁRHATÓAN MIKOR ÉS MIBEN FOG HIBÁZNI

Az AI nemcsak azt tudja, hogy melyik alvállalkozónál milyen hibák voltak gyakoriak a múltban (nyilván nem publikusan, csak az adott partneri viszonylatban), hanem azt is, hogy ezeket a hibákat milyen márkájú gépek használatakor, milyen időjárási viszonyok közt követték el - több tucat tényezőt fognak vizsgálni. Az alvállalkozónak pedig alapból kiküld a gép egy ellenőrzési listát az AI által lehetségesnek tartott hibák alapján, hogy mit kell tüzetesebben megvizsgálni átadás előtt.

„A cégek a digitalizálással versenyelőnyhöz jutnak, olcsóbbak és kiszámíthatóbbak lesznek. Minden építkezésnék felvesznek hiteleket. Ha a vállalkozó fel tudja mutatni a banknak, hogy egy modern rendszerrel pontosan követni tudja a hibákat, látja majd a fennakadásokat, és csökkenteni tudja a kockázatokat, akkor nagyobb eséllyel elhiszik a költségszámításait, és olcsóbban juthat hitelhez” – fogalmaz Dálnoki. 

Kevesebbet állnak majd a melósok az építkezés szélén, mert egyértelmű lesz, hogy mikor milyen munkákat kell és lehet elvégezni.

Értékes munkaeszközök

A BauAppnak része a raktárnyilvántartás, amivel megelőzhető az eszközlopás, de még az eszközök bérlését is optimalizálni tudják, hiszen nem fognak hetekig ott parkoltatni az építési területen egy drága darut, ha arra már semmi szükség nincs. A nagyobb építőipari vállalkozások, a saját speciális gépeik időbeosztását is jobban tudják menedzselni. Világosan látható lesz a rendszerben, hogy melyik építkezéseken van rájuk szükség, nem kell órákon át telefonálgatni az építésvezetőkkel, hogy kinél van egy gép.

Hosszú távon az is pontosan láthatóvá válik, és nem kell az építésvezetők szubjektív véleményére hagyatkozni, hogy mely gépek hibásodnak meg a leggyakrabban, melyeknél fordulnak elő balesetek. A garanciát és a munkabiztonsággal kapcsolatos ellenőrzéseket is nyomon tudják követni, és ezzel megelőzhető, hogy emberek egészségét vagy életét veszélyeztesse egy lejárt érintésvédelmű eszköz.

Dálnoki Ádám szerint igyekeznek a felhasználók fejével gondolkodni, hogy ne csak az építőipari vállalkozó járjon jól a rendszer használatával. Abban bíznak, hogy a raktáros is annak tudatában nyitja majd meg az appot, hogy pontosan tudja, mit kap tőle, miben lesz egyszerűbb és kevesebb a munkája, ha azt használja. 

Borítókép: Grósz Balázs / Facebook / Bauapp

Rovatok