Index Vakbarát Hírportál

Itt a bizonyíték a galaxisunk közepén lévő hatalmas fekete lyukra

2018. november 5., hétfő 08:58

Közzétették azt a meglehetősen látványos vizualizációt, ami laikusoknak is érzékelhetővé teszi a galaxisunk közepén lévő, gigantikus méretű fekete lyukat.

Hosszabb ideje feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk található, a Sagittarius-A* néven ismert központi égitest azonban természeténél fogva láthatatlan. Az újabb kutatások szerint azonban a központi fekete lyuk körül csillagközi gáz- és porfelhők keringenek hatalmas sebességgel, most először pedig sikerült is kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez erős indirekt bizonyítékot jelent a fekete lyukra vonatkozóan is.

A chilei Atacama-sivatagból az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) most a GRAVITY teleszkóppal, interferométerrel sikerült három, a Sagittarius-A* körül keringő fényes pontot azonosítania. A fény a feltételezések szerint a központi fekete lyuk körül a fénysebesség harmadával keringő felforrósodott gázok, valamint a mágneses mező interakciója okozza.

Az ESO most egy másfél perces vizualizációt is közzétett a galaxisunk közepéről, melyen a központi fekete lyukunktól alig egy fényévnyi távolságra keringőizzó gázok is jót láthatók:

A Tejútrendszer közepén lévő szupernehéz fekete lyuk környezetét magyar kutatók is tanulmányozzák, hipotézisük szerint ekörül akár több ezer további fekete lyuk is keringhet egy hatalmas korongba rendeződve.

Rovatok