Index Vakbarát Hírportál

A bitcoinbányászat kétszer annyi energiát emészt fel, mint az aranyé

2018. november 6., kedd 13:53

Mi is többször írtunk már arról, hogy okoz valós környezetpusztítást a virtuális pénzcsinálás: a bitcoin és társainak előállítása annyira energiaigényes folyamat, hogy több áram megy el erre, mint amekkora a legtöbb ország egész éves fogyasztása. Egy új kutatás azt mutatja meg, hogy az egységnyi kriptovaluták kitermelése sokkal többe kerül, mint a valódi fémeké.

A bitcoin árfolyama nagyot esett a csúcsidőszakhoz képest, a zuhanás óta nagyjából stabilizálódó virtuális, államfüggetlen valuta előállítására pedig így arányosan még több áram megy el. Ezt számszerűsítette egy új kutatás: eszerint egy dollárnyi bitcoin kitermelése durván kétszer annyi energiát emészt fel, mint az azonos értékű rézé vagy aranyé.

A Cincinnatiben működő Oak Ridge Institute kutatói szerint 1 dollár bitcoin kitermelése 17 megajoule energiába kerül, míg az aranyé például csak öt megajoule. Más kriptovaluták nem ennyire energiaigényesek: az ethereum 7 MJ-t „fogyaszt”, annyit, mint a valódi nemesfémek közül a platina – írja a Guardian.

A kriptovaluták „bányászata” nagyon leegyszerűsítve az a folyamat, melyen keresztül az egész rendszer alapjául szolgáló blockchaint szabályozzák és hitelesítik. Ez hatalmas mesterséges energiaigénnyel jár, a kriptovaluták bányászai lényegében egy energiapazarlási versenyben vesznek részt, hogy a csatasorba állított számítógépeik hatalmas mennyiségű (másodpercenként akár kvintilliós nagyságrendű, azaz 1030) aritmetikai számítást végezzenek el: a „győztes” jutalma, hogy ők verifikálják a megelőző percek összes tranzakcióját.

Korábbi számítások szerint a bitcoinbányászat környezetterhelése egymillió transzatlanti repülőjárat szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

(Borítókép: Dado Ruvic / Reuters)

Rovatok