Index Vakbarát Hírportál

Kórházi fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi fenyegetést

2018. november 6., kedd 11:50 | aznap frissítve

Évente 33 ezer ember hal meg Európában olyan fertőzésekben, amelyeket az antibiotikumok nagy részének ellenálló szuperbaktériumok okoznak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss jelentése szerint az egy vagy több antibiotikumra rezisztens szuperbaktériumok evolúciója az egyik legnagyobb fenyegetés, amivel az orvostudománynak szembe kell néznie.

Az elemzés szerint a szuperbaktérium-fertőzések száma és jelentősége is növekedett 2007 óta. Különösen aggasztó, hogy a legerősebb, végső lehetőségként alkalmazott antibiotikumoknak ellenálló baktériumfertőzések száma is nőtt.

„Ezek az antibiotikumok a rendelkezésre álló utolsó kezelési lehetőséget jelentik. Ha már ezek sem hatásosak, akkor rendkívül nehéz, sok esetben lehetetlen a fertőzés gyógyítása” – írja az ECDC közleménye.

A szuperbaktérium-fertőzések nagyjából 75 százaléka kórházi eredetű.

A fertőzések okozta anyagi terhek az influenza, a tuberkulózis és a HIV együttes költségeivel vetekszenek. „Az antibiotikumokra rezisztens baktériumok fertőzéseinek megelőzéséhez európai és globális koordinációra van szükség. A megelőzési intézkedéseket az egyes országokra kell szabni az esetszámok és a baktériumok eltérései miatt” – olvasható a jelentésben. (MTI)

Rovatok