Index Vakbarát Hírportál

A gyerekeknek többet árt a mandulaműtét, mint használ

2018. november 7., szerda 11:07

Legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét, sőt, a legtöbb gyereknek valószínűleg többet árt, mint használ – állapítja meg egy friss brit kutatás.

A Birminghami Egyetem nagyszabású kutatásába n több mint 1,6 millió gyerek adatait elemezték, és az eredmények szerint 8 mandulaműtött gyerek közül alig egynél volt valójában indokolt az operáció.

A gyerekkori mandulaműtét szükségessége régóta megosztja az egészségügyi szakmát és a szélesebb közvéleményt, Amerikában és Nyugat-Európában mindenesetre „hagyomány”, hogy könnyen kikapják a mandulát, noha a manduláknak kisgyermekkorban nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében is.

A mostani brit kutatás arra mutatott rá, hogy az egészségügyi irányelvekben foglaltakhoz képest jóval több gyereknek veszik ki a manduláját a szigetországban is. Ez évente 32500 felesleges mandulaműtétet jelent, a protokoll szerint ugyanis ez a gyerekeknél csak akkor lenne indokolt, ha egy év alatt hétnél több, vagy például három egymást követő évben évente három dokumentált, kivizsgált torokgyulladáson esett volna át. Ilyen gyakori torokgyulladása azonban a műtött gyerekek alig 11,7 százalékának volt csak.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek az irányelvekben előírtnál kevesebb torokgyulladása van évente, nem jelent előnyt a mandulaműtét, mivel a torokgyulladások maguktól is ritkábbá válnak a későbbi években

– idézi az MTI Tom Marshallt, az egyetem professzorát.

A gyerekeknek talán többet árt, mint használ a mandula kivétele. Azt találtuk, hogy még a súlyos torokgyulladásoktól gyakran szenvedő gyerekeknek is csak töredéke esik át mandulaműtéten, kétséges tehát, hogy az operáció valóban használt-e valaha a gyerekeknek

– mutatott rá az orvosprofesszor.

Rovatok