Index Vakbarát Hírportál

Ha nem fizet a Flickrnek, el fogja veszíteni a fényképeit

2018. november 7., szerda 10:21

A tavasszal új tulajdonoshoz került Flickr megváltoztatja az eddigi, alapvetően ingyenes működési modelljét, a jövőben már csak előfizetéssel lehet majd kvázi végtelen mennyiségű képet tárolni az oldalon. Az ingyenes használók februártól legfeljebb 1000 fotót vagy videót tárolhatnak az oldalon, a többit, ha nem fizetnek elő, a Flickr törölni fogja.

A Flickr-t áprilisban vásárolta fel a Yahoo-tól a SmugMug nevű cég, és már akkor is sejthető volt, hogy ez azt jelenti, egyre inkább az előfizetőses rendszer felé megy el a fotómegosztó szolgáltatás. Mint akkor írtuk, a Flickr ingyenes modelljét leginkább az kezdte ki, hogy a képmegosztás, a fotók online tárolása mára elavult üzleti modellé vált. Miközben a Google szerverein már korlátlan mennyiségben tárolhatjuk a jó minőségű fotókat, a web vizuális nagyágyúi – az Instagram, a Snapchat és a Facebook – a „történetmesélés” irányába mozdultak el.

A Flickr-en idáig 1 Tb-nyi fotót és videót lehetett tárolni, ami egy magánembernek szinte a végtelennel volt egyenlő, hiszen ez több százezer fotót jelent. A cég azonban most bejelentette, hogy ennek hamarosan vége lesz: februártól az oldalt ingyenesen használók már csak 1000 fotót vagy videót tárolhatnak.

Ha nem fizetnek elő, a többit a Flickr egyszerűen törölni fogja.

A változást hivatalosan azzal indokolják, hogy szerintük a Flickr alapvetően a „közösségépítésről”, a képek megosztásáról, a fotózás szerelmesei közötti interakciókról és más ilyen magasztos dolgokról kíván szólni, a csúnya felhasználók egy része azonban képes volt pőre tárolásra használni az oldalt. A mezei felhasználók mellett a változás azoknak a blogoknak, hírleveleknek is problémát jelenthet, melyek szintén a Flickren tárolták a képeiket – ha nem fizetnek, az ő fiókjaikat is radikálisan zsugorítani fogják februártól, az adott posztokban így a képek helyén csak fehér foltok jelennek majd meg.

Rovatok