Index Vakbarát Hírportál

A Sony nyílt forráskódú emulátort használ a saját PlayStation mikrokonzoljához

2018. november 10., szombat 22:54

A Sony hónapokkal ezelőtt mutatta be a PlayStation Classic retro konzolt, amivel – hasonlóan a Nintendo NES Classic és SNES Classic modelljeihez – a gyártó első generációs konzoljátékait lehet modern tévéken futtatni. A Kotaku már kipróbálta az új mikrokonzolt, és azt írják, hogy a hardver egy emulátort futtat; ezen a keretrendszeren futnak a régi játékok.

Az emulátor – a PCSX ReArmed – a PCSX Reloaded nevű emulátor ARM processzorokra írt verziója. Az eredeti PCSX emulátort még 2003-ban fejlesztették.

Az eljárás nem jogsértő, mivel maga az emulátor nyílt forráskódú szoftver, de ironikus, hogy a Sony évtizedeken át tűzzel-vassal harcolt az (elsősorban kalózkodásra használt) emulátorok létezése ellen, és most a hivatalosan kiadott hardverükön ők is emulátorral futtatják a játékaikat.

A Sony döntése érthető: egy új emulátor fejlesztése fölöslegesen bonyolult lett volna, akárcsak a PlayStation hardverének miniatürizálása. Kényelmesebb egy évek óta létező, ezrek által tesztelt és javított szoftvert használni. Ugyanakkor a Nintendo a két mikrokonzoljához – és a digitális formában árult retro játékaikhoz – mindig saját emulátort fejlesztett. Más kérdés, hogy az egyik Mario-játékukat alighanem ők sem jogtiszta forrásból szerezték, hanem az internetről töltötték le.

(Kotaku | TechCrunch)

Rovatok