Index Vakbarát Hírportál

Áramot termelő gombát hoztak létre

2018. november 12., hétfő 12:23

Amerikai kutatók létrehoztak egy bionikus gombát, amely önállóan tud áramot termelni – írja a USA Today.

A Stevens Institute for Technology kutatói cianobaktériumokat használtak, amelyek a növényekhez hasonlóan fotoszintézisre képesek. Az már ismert volt a biomérnökök előtt, hogy a cianobaktériumok segítségével lehet áramot előállítani, de eddig ez csak rövid ideig sikerült, mert az ehhez használt mesterséges felületeken nem sokáig húzták a korábban kékmoszatként ismert mikrobák.

Az intézet kutatói, Manu Mannoor és Sudeep Joshi ezért új gazdafelülettel próbálkoztak, és arra jutottak, hogy a kétspórás csiperke ideális lehet a cianobaktériumok hosszabb áramtermelésének biztosításához, nemcsak azért, mert ott tovább tudnak életben maradni, hanem mert a gombán az alakja miatt a napfényt is hatékonyan tudják begyűjteni.

A bionikus gomba létrehozásához 3d nyomtatóval előállítottak két elektromos tinta mintázatot. Az elsőben voltak a baktériumok, a másodikban pedig grafén nanoszalagok, amelyek összegyűjtötték a megtermelt áramot. Mindkét mintázatot a gomba fejére erősítették. A rendszerben a mikrobák fotoszintézis útján termelnek, míg a gombák biztosítják az ideális körülményeket.

A baktériumos gombaszerkezet 65 nanoamper erősségű áramot tud előállítani. Egyetlen példány egymagában nem elég ahhoz, hogy meghajtson egy árammal működő használati tárgyat, de a kutatók szerint többet összekapcsolva fel tudnak gyújtani vele egy ledet. A mikrobák és nanoanyagok integrációjának további fejlesztésétől a kutatók azt várják, hogy a jövőben még hatékonyabb bioelektromosság-forrást fognak tudni előállítani.

A kutatás részletei az Amerikai Kémiai Társaság Nano Letters című szaklapjában olvashatók.

Rovatok