Index Vakbarát Hírportál

A fél világ összefogott a kiberbűnözés ellen – az USA, Oroszország és Kína nem kért belőle

2018. november 13., kedd 08:40

50 ország és több mint 150 technológiai vállalat tett ígéretet hétfőn arra, hogy többet tesznek az internetes bűnözés leküzdéséért, beleértve a választásokba való beavatkozás és a gyűlöletbeszéd elleni fellépést. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és az Egyesült Királyság azonban nincs a kezdeményezésben részt vevő országok között – írja az MTI.

A vállalás értelmében az aláírók a jövőben együttműködnek az olyan rosszindulatú tevékenységek ellen, mint az online cenzúra vagy az üzletititok-lopás. A kezdeményezést a "Párizsi felhívás a kibertér bizalmáért és biztonságáért" című dokumentum szentesíti. A felhívást az Európai Unió országai, Japán és Kanada is támogatja, illetve olyan óriásvállalatok is, mint a Facebook, a Google és a Microsoft.

Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazta a kezdeményezést, amelyet egy nappal az után mutattak be, hogy a világ vezetői összegyűltek Párizsban az első világháború lezárásának századik évfordulójára rendezett megemlékezésen. A francia elnök a párizsi székelyű UNESCO (az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete) által rendezett Internetirányítási Fórumon is felszólalt az internet jobb szabályozását sürgetve.

Macron azt is elmondta, hogy a Facebook elfogadta, hogy beenged egy francia tisztviselőkből álló csoportot, akik megfigyelhetik, hogyan történik a gyűlöletbeszéd monitorozása és eltávolítása a közösségi oldalról. A francia elnök szerint a jövő év elején megvalósuló lépés célja, hogy precíz és konkrét közös javaslatot lehessen kidolgozni a gyűlöletbeszéd és a sértő tartalmak elleni küzdelemhez.

Egy másik, új technológiákkal foglalkozó párizsi csúcstalálkozón Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau azt mondta: "Fontos az embereket arról biztosítani, hogy az innováció és a technológia révén az általunk épített világ és az általunk létrehozott munkahelyek részének érezhetik magukat.

Rovatok