Index Vakbarát Hírportál

Új madárfaj tette tiszteletét hazánkban

2018. november 19., hétfő 09:46

Hazánkban eddig még nem dokumentált madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg három madarász a szegedi Fehér-tó nádasában, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfői közleménye. Barkóczi Csaba, Domján András és Gyarmati Gábor Sándorfalva térségében, november 18-án vasárnap reggel látta és fényképezte le az apró testű cinegefélét.

A lazúrcinegével 418-ra emelkedett a Magyarországon élő és megforduló madárfajok száma. (Európában kb. 780 madárfajt tartanak számon az ornitológusok.)

Az Ázsiában gyakori lazúrcinege megjelenésében és viselkedésében is sokban hasonlít a jól ismert kék cinegére, azonban farka hosszabb, sapkája nem kék, hanem fehér, valamint teste alsó része is szintén fehér, szemben a kék cinege jellegzetes sárgájával.

Lazúrcinege Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel nagyobb számban, ritka kóborló példányai itt-ott fel szoktak tűnni Európában. Érdekes, hogy a kék cinege és a lazúr cinege hibridjei már háromszor is előfordultak hazánkban, legutóbb 2008-ban, egész közel a mostani, a Fehér-tavi megfigyelési helyhez.

Rovatok