Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk átkeresztelte a Kurva Nagy Rakétát

2018. november 20., kedd 22:46

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója a Twitteren megemlítette, hogy az ötmilliárd dollár összköltségvetéssel épült BFR-t, azaz Big Fucking Rocketet, magyarul a Kurva Nagy Rakétát a nyomdafesték-kompatibilisebb, ám dögunalmas Starship (Csillaghajó) névre keresztelték. Pontosabban a rakéta űrhajónak fenntartott részét fogják Starshipnek hívni: a Föld tömegvonzását leküzdő rakétafokozatot Super Heavyre nevezik át.

A Kurva Nagy Rakétát (továbbiakban: a Csillaghajót) bolygóközi utazásokra tervezték. Idővel ez fogja leváltani a SpaceX ma rendszerben álló rakétáit: a Falcon 9-t és a Falcon Heavy-t.

Renaming BFR to Starship

— Elon Musk (@elonmusk) November 20, 2018

Musk egyik twitteres követője megjegyezte, hogy ha nem küldik el a rakétát egy másik csillagrendszerbe, technikailag nem számít csillaghajónak. Musk erre azt írta, hogy „A későbbi verziók tudni fogják” – vagyis egy máris igen költséges projekttel kapcsolatban is tudott tizenkilencre lapot húzni.

A Földhöz legközelebbi csillagrendszer, az Alpha Centauri, 4,3 fényévnyire van a Földtől.

A 118 méter hosszú Csillaghajó (az előzményekben: a Kurva Nagy Rakéta) és a Super Heavy még nem készültek el, a fejlesztés egy viszonylag korai fázisánál tartanak. Musk szerint a SpaceX teljes költségvetésének 5 százalékát költik a rakéta fejlesztésére. Ígéretes fejlemények már most is vannak: a SpaceX már leszerződött a japán milliárdossal Maezawa Jusakuval, így ő lehet az első ember, akit a SpaceX a Holdra juttat. Hogy ez mikor történhet meg, azt nem tudni; az optimista előrejelzések 2023-as időponttal számolnak.

(TechCrunch)

Rovatok