Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy mégsem az ember a felelős az afrikai emlősök kipusztulásáért

2018. november 22., csütörtök 22:12 | aznap frissítve

Régóta tartotta magát az az elképzelés, hogy az afrikai nagytestű emlősök kihalásáért leginkább az a felelős, hogy az ember elkezdett rájuk vadászni, amit olyan sikeresen csinált, hogy mára gyakorlatilag csak az elefántok, vízilovak, zsiráfok, fekete és fehér orrszarvúk erősítik a nagytestű növényevők táborát.

Most viszont a utah-i Természettudományi Múzeum munkatársai közöltek egy tanulmányt a Science magazinban, ami alapvetően változtathatja meg az eddigi elképzeléseket. A kutatók az afrikai nagytestű növényevők pusztulását egy hétmillió évet átölelő időszakban vizsgálták, és arra jutottak, hogy az állatok pusztulása már jóval azelőtt megkezdődött, hogy az ember elődei elkezdtek volna akár csak dögöket fogyasztani, nemhogy hatékonyan vadászni.

„Annak ellenére, hogy évtizedek óta azt írja a szakirodalom, hogy a korai emberfélék hatást gyakoroltak az afrikai faunára, igazából nagyon kevés próbálkozás született arra, hogy valaki megpróbálja bizonyítani ezt az elképzelést, vagy tárjon fel alternatívákat" - mondta a kutatást vezető Tyler Faith.

A kutatók a megafaunába azokat a fajokat sorolták, ahol az egyedek átlagosan több mint 900 kilogrammot nyomnak, manapság már csak öt ilyen faj van Afrikában, az elmúlt hétmillió évben összesen 28 pusztult ki. Az első emberek még három zsiráf-, két orrszarvú, egy víziló, és négy elefántfajjal találkozhattak.

A mostani kutatás ráadásul arra jutott, hogy nagyon sok idő telt el a hatékonyan vadászó emberek megjelenése és a fajok pusztulásának kezdete között.

„Ez a kihalás több mint egymillió évvel azelőtt megkezdődik, hogy felbukkannának az első bizonyítékok arra, hogy az ember korai elődei eszközöket készítenének vagy dögöket ennének, és jóval azelőtt, hogy megjelennének az első olyan emberfélék, akik reálisan képesek vadászni az állatokra, mint például a Homo erectus" - mondta dr Faith.

Hogy mi a magyarázat?

Az ember fejlődése szempontjából nagyon fontos volt, hogy elkezdett húst enni, a kutatások szerint az agy fejlődéséhez nagyban hozzájárult a dolog, viszont a mostani kutatás szerint a korai emberek messze nem voltak olyan hatékony vadászok, mint a mostaniak.

A kihalásra egészen egyszerű magyarázatot találtak: a klímaváltozást.

A kutatók szerint az történt, hogy ahogy elkezdtek a Földön kialakulni a nagy, egybefüggő rétek, úgy pusztultak ki ezek az óriási növényevők. A klímaváltozást az okozta, hogy elkezdett csökkeni a légkör szén-dioxid-szintje, ami drasztikus változásokat indított be.

A magas szén-dioxid-szint a fás területeknek kedvez, így értelmeszerűen olyan állatok fejlődtek, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy könnyedén tudjanak enni fákról. Ahogy viszont a fákat elkezdték felváltani a füves, cserjés területek, úgy tűntek el ezek a nagy növényevők, és vették át a helyüket azok a kisebb élőlények, amelyek viszont ehhez a megváltozott környezethez alkalmazkodtak.

A klímaváltozás a kutatás készítői szerint több másik olyan kihalásra is magyarázatot adhat, amit eddig korábban az ügyesen vadászó korai emberfélék számlájára írtak. Eszerint a húsevő állatok visszaszorulása is inkább annak köszönhető, hogy elkezdtek elfogyni a táplálékot jelentő nagy növényevők, mint annak, hogy megjelentek volna az ügyetlenül vadásző emberfélék.

(BBC)

Borítókép: Raymond Roig / AFP

Rovatok