Index Vakbarát Hírportál

Boeing 737-essel erdőtüzet oltani elég nagy királyság

2018. november 23., péntek 12:50

Nézzék csak ezt a videót:

Az Új-Dél-Walesi Vidéki Tűzoltóság (NSW Rural Fire Service) korábban sosem látott módon vette fel a küzdelmet a Port Stephens városa közelében tomboló, lakott területeket is fenyegető bozót- és erdőtüzek ellen: egy átalakított Boeing 737-es, keskeny törzsű, közepes hatótávolságú utasszállítóról bombázta vízzel a lenti tűzfészkeket. A tűzoltástörténeti jelentőségű eseményre csütörtökön és pénteken került sor.

A gép egyszerre több mint 15 ezer liter tűzgátló anyaggal elegyített oltóvizet tud magával vinni – írja a BBC. Ez kevesebb ugyan, mint amit a legnagyobb tűzoltó repülőgépek képesek ledobni, de az, hogy minderre egy átalakított utasszállítót használnak, kifejezetten egyedülálló. A Gaia névre keresztelt Boeing azért is jó megoldás, mert a víz mellett 63 tűzoltó szállítására is alkalmas, így egy csapásra oldódik meg a távoli területekre szállítandó legénység kérdése is.

A pár nappal ezelőtt átadott repülőgépet egy kanadai cég, a Coulson Aviation alakította át a tűzoltóság igényeinek megfelelően, a raktérben kialakítva a repülés közben nyitható víztartályokat. Ezzel tízre emelkedett az Új-Dél-Walesi Vidéki Tűzoltóság oltógépeinek száma. (Van nekik egy 45 ezer literes kapacitású monstrumuk is, valamint korábban használtak egy öreg, kiszuperált McDonnell Douglas DC-10-30ER utasszállítót is, aminek hasára rögzített tartályból zúdították a vizet a tüzekre).

Nyitókép: Media Response Newcastle/NSW Rural Fire Service

Rovatok