Index Vakbarát Hírportál

Elkezdi törölni a kamuprofilokat és -lájkokat az Instagram

2018. november 23., péntek 10:39

2010 októberében (iOS) és 2012 áprilisában (Android) indult el az Instagram. A Facebook az androidos indulással egy időben vásárolta meg a folyamatosan egyre népszerűbb fotómegosztó alkalmazást és a mögötte álló céget egymilliárd dollárért. Az Instagramnak tavaly már több mint 800 millió felhasználója volt, és aki használja és ismeri az alkalmazást, tudja jól, hogy az utóbbi években mennyire elszaporodtak a kamuprofilok, a követőkkel és lájkokkal kereskedő külső alkalmazások, felhasználók – csakúgy, mint az anyacég, a Facebook oldalán.

Az Instagram hétfői közleménye szerint a cég mostantól erélyesen fellép a "nem autentikus aktivitás" ellen:

Az utóbbi időben arra lettünk figyelmesek, hogy egyes felhasználók külső appok segítségével növelik követőtáborukat. Az emberek azért jönnek minden nap az Instagramra, hogy valódi élményeket szerezzenek és igazi interakciók részesei legyenek. A mi felelősségünk, hogy ezeket az élményeket ne zavarják nem autentikus tevékenységek.

Az Instagram ezért hétfőtől elkezdte törölni a kamuprofilokat, és a hozzájuk köthető kommenteket, lájkokat és bekövetéseket, ehhez pedig gépi tanulásos módszerekkel turbózott eszközöket használnak. A cég szerint a közösségi irányelveket és a felhasználási feltételeket megszegő viselkedés rossz hatással van a fotómegosztó közösségére, ezért van szükség a mostani határozott lépésekre.

Azok a felhasználók, akik az utóbbi időben kamu követőket és hozzájuk kapcsolható aktivitást vásároltak, üzenetet kapnak az Instagram appon belül, ami figyelmezteti őket, hogy törlik ezeket. Ezzel párhuzamosan jelszóváltoztatást is javasol nekik a cég, mivel attól lehet tartani, hogy a kamuaktivitással kereskedő szürkezónás "cégek" visszaélhetnek a velük kapcsolatba lépett felhasználók adataival, profiljaikat pedig további hamis tevékenységhez használhatják.

Rovatok