Index Vakbarát Hírportál

Három év alatt közel 600 gyerek született drogfüggőséggel Skóciában

2018. november 25., vasárnap 14:12

Megközelítőleg 600 gyerek született drogfüggőséggel Skóciában 2015 óta, írja a BBC egészségügyi adatokra hivatkozva. Az elmúlt három évben összesen 584 gyerek jött a világra úgynevezett újszülött absztinencia szindrómával (NAS).

A függőséget az okozza, hogy az édesanya terhesség alatt is kábítószert fogyaszt, amelynek köszönhetően az újszülött hiperaktivitástól, hangos sírórohamokból és kontrollálhatatlan remegéstől szenved. Csak Glasgow környékén 178 ilyen esettel találkoztak 2015 óta.

Az adatokat a skót liberáldemokraták kérték ki, akik szerint az egész jól mutatja, hogy sokkal progresszívebb drogpolitikára van szükség Skóciában, miután az ezzel kapcsolatos programokra költött állami pénz korábban 20 millió fonttal csökkentették. Két évvel ezelőtt aztán ezt a döntést visszavonták, de a liberáldemokraták szerint a rendszer megsínylette az átmeneti pénzelvonást.

Szerintünk egészségügyi problémaként kellene kezelni a droghasználatot és a kábítószerfüggőséget, nem pedig bűnözőként kezelni, és az alapján büntetni az embereket.

A skót kormány szóvivője a hírre reagálva elmondta, hogy csak idén 70 millió fontot költöttek alkohol- és drogfüggősséggel foglalkozó programokra, és 2008 óta összesen 746 millió font ment el erre a célra.

Rovatok