Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen fagytak halálra a teknősök Amerika keleti partján

2018. november 25., vasárnap 11:52

Közel 200 tengeri teknős halálra fagyott Cape Codnál, az Egyesült Államok keleti partján, írja a Buzzfeed. Az állatmentők a tömeges halálozást egy elképesztően ritka időjárási jelenséghez kötik.

Szakértők szerint az állatok annak lettek az áldozatai, hogy hirtelen óriási csökkent a hőmérséklet északkeleten, megerősödött a szél, ráadásul a Cape Cod-öböl horogszerű földrajzi elhelyezkedése is közrejátszott abban, hogy a teknősök gyakorlatilag megfagytak a vízben.

Az állatmentők arról is beszéltek, hogy a teknősök nagy része szó szerint keményre fagyott, a legtöbb úgy néz ki, mintha csak egyik pillanatról a másikra jégbe fagytak volna úszás közben. Mint elmondták, a nyáron az öbölbe táplálkozni járó teknősök a horogszerű elhelyezkedés miatt nem tudtak időben kijutni az öbölből, hogy délre menjenek melegebb éghajlatra, és végül a hideg víz miatt egyszerűen lekapcsolt a szervezetük. A közel 200 teknősbékából mindössze 54-et tudtak megmenteni végül.

A helyzetet nehezíti, hogy az egyre melegedő óceánok miatt a teknősök még északabbra húzódnak, de aztán sokan csapdába esnek hideg esetén az ismeretlen területeken.

A hirtelen hideg legrosszabbul a kifejezetten kistestű teknősfajtákra hat, de az öbölből nemrég kifogtak egy 136 kilós kérgesteknőst is, ami a teknősfajták közül az egyik legnagyobbra tud megnőni.

Rovatok