Index Vakbarát Hírportál

A mobilnet gyorsabb, mint a wifi

2018. november 26., hétfő 16:51

A mobilnet letöltési sebessége több országban is gyorsabb, mint a wifié. A vezeték nélküli hálózatokat feltérképező OpenSignal felmérése több mint 80 országot vizsgált; ebből 33-ban a wifi lassúbb volt a mobilnetnél. A vállalat közleménye szerint ez a különbség a jövőben tovább is nőhet, ha elterjednek az 5G mobilhálózatok.

Bár az országok többségében még mindig a wifi van fölényben, az OpenSignal szerint ez nem sokáig lesz így. Mivel bárki felállíthat egy wifi hotspotot, amit mások is használnak, ez idővel a wifis adatátvitel sebességét fogja rontani a frekvenciatorlódás miatt. Ezzel szemben a mobilhálózatoknak licencelniük kell az általuk használt frekvenciasávot, és ez, legalábbis elméletben, stabilabb sebességet garantál.

Ez a különbség az 5G hálózatok elterjedésével még tovább nőhet, mivel a wifi sebességnövekedése a szélessávú vezetékes hálózatok bővítésétől függ, ami jóval tovább tarthat. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az 5G-hez szükséges infrastruktúra kiépítése az elszigetelt térségekben valószínűleg nem lesz megoldható, így ezeken a területeken továbbra is a wifi lesz a gyors, vezeték nélküli internetkapcsolat garanciája.

(BBC News)

Rovatok