Index Vakbarát Hírportál

Maga amerikai pilóta? Akkor ne vegyen házimozi rendszert!

2018. november 26., hétfő 14:06

Az Egyesült Államok légiereje hamarosan térhatású (surround) rendszerekkel bővítheti a több mint 40 éve rendszerben álló szubszonikus csatarepülőgépet, az A–10 Thunderbolt II-t.

Az új bővítménynek nem a szórakoztatás a célja, mint a boltokban kapható házimozi rendszereknek: ezzel szeretnék elérni, hogy a pilóták pontosabb képet (vagyis hangot) kapjanak a környezetükről. A légierő olyan szerződést kötött a Terma North Americával, hogy boltban kapható (off-the-shelf) eszközökből fejlesszenek olyan háromdimenziós térleképzésre alkalmas hangrendszert, ami az A–10C pilóták környezettudatosságán javíthat.

A Terma szerint a 3d hangrendszer önvédelmi rendszerként működne. A pilótáknak repülés közben több forrásból származó hangjelzést kell feldolgoznia; emiatt nehezükre eshet, hogy észleljék a rádióhívásokat vagy a vészjelzéseket. A Terma fejlesztésével viszont a különböző jeleket térhatású audiojelekké alakíthatnák át, így egyszerre több csatornán hallanák a hangokat.

Az A-10C Thunderboltnak nincs radarjelelnyelő bevonata, mint az F–22 Raptor és az F–35 Lightning lopakodó vadászgépeknek, de légiharcban így is komoly támogatást nyújthat nekik. A Thunderbolt többféle bombát és rakétát szállíthat, illetve egy ikonikus 30 milliméteres gépágyúval, a GAU-8/A val szerelték föl, aminek a hangját sosem felejti el, aki hallotta.

A Thunderbolt képességeiről ez a videó nyújt egy rövid ízelítőt:

Térhatású hangrendszert már korábban is használtak; egy ilyen audioeszköz tartozik a Dániában használt F–16 Fighting Falcon rakétavédelmi rendszeréhez is.

(DefenseTech / Military.com)

Rovatok