Index Vakbarát Hírportál

Vegyi napernyővel lassítanák a felmelegedést

2018. november 26., hétfő 15:12

Ha a napsugárzást tompító vegyszereket permeteznének szét a Föld légkörében, azzal lassítható lenne a globális felmelegedés – vélik a Harvard és a Yale Egyetem kutatói. Tanulmányuk szerint az úgynevezett sztratoszférikus aeroszolinjekcióval (SAI) felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét.

A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben, nagyjából 19,3 kilométeres magasságban nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.

Az Environmental Research Lettersben publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet. Ennek éves működési költsége átlagosan 2,25 milliárd dollár lenne évente. A projekthez olyan repülőgépet kéne fejleszteni, ami 20 kilométeres magasságban repül, és 25 tonnányi rakományt szállíthat.

A szakértők megjegyezték, hogy ez csak egy elméletben létező forgatókönyv, ami bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő vállalkozás, de technikailag kivitelezhető és olcsó megoldás lenne.

A sztratoszférikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye lehet. A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket, és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat. Mindezeken túl nem oldaná meg a globális felmelegedésben kulcsszerepet játszó szén-dioxid-kibocsátás egyre növekvő problémáját sem.

(MTI)

Rovatok