Index Vakbarát Hírportál

Luxemburgban is legális lesz a fű

2018. november 30., péntek 16:37

A luxemburgi kormánykoalíció pénteken bejelentette, hogy legalizálják a marihuána élvezeti cikként való felhasználását. A liberális Demokrata Párt (DP), a szociáldemokrata Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) és a zöldek képviselői megerősítették, hogy törvényessé teszik a marihuána árusítását, birtoklását és rekreációs célú fogyasztását.

Ezzel a lépéssel Luxemburg lesz az első ország az Európai Unióban, amely teljesen legalizálja a marihuánát. A világon elsőként Uruguay törvényesítette teljesen a kábítószert, amelyet idén Kanada és Georgia követett.

A legalizációs folyamat egy civil kezdeményezés hatására indult, melynek során elég aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy a kérdés napirendre kerüljön a parlamentben.

Etienne Schneider luxemburgi kormányfőhelyettes elmondta, hogy kizárólag nagykorú állampolgárok vásárolhatnak majd legálisan kannabiszt, és tilos lesz az árusítás iskolák közelében, továbbá prevenciós programokat indítanak a függőség megelőzése érdekében. A részletes törvényjavaslatot a megállapodás tervezett jövő heti véglegesítésekor hozzák majd nyilvánosságra.

(MTI)

Rovatok