Index Vakbarát Hírportál

Újabb 51 cet pusztult el Új-Zéland partjainál

2018. november 30., péntek 10:08

51 rövidszárnyú gömbölyfejű-delfin vetette magát partra az új-zélandi Chatham-szigeteknél. Ezzel több mint 200-ra nőtt az elmúlt héten partra vetődött állatok száma a régióban.

Az új-zélandi természetvédelmi hatóság (DoC) szerint csütörtökön 80-90 állat vetődött partra a stewart-szigeti Hanson-öbölben. Közülük több tucatnyian visszajutottak a Csendes-óceánba, de 50 példány elpusztult, és egyet el kellett altatni. Dave Carlton, a DoC ügyvezetője szerint a partra vetődést túlélő állatot nem tudták visszajuttatni a vízbe, ezért döntöttek az eutanázia mellett.

Az új-zélandi gyakorlatnak megfelelően az állatok végső nyugalomba helyezéséről a hatóságok helyi maori törzsekkel együttműködve gondoskodnak. A parti homokba fogják eltemetni őket a strand közelében.

A DoC több mintát is vett az delfinekből, ezeknek a vizsgálata már megkezdődött. Próbálják kideríteni, hogy mi okozhatta az állatok halálát.

A Chatham-szigetek Új-Zéland déli szigetétől nagyjából 800 kilométerre találhatók. A ritkán lakott területen a héten már több mint 140 bálna vetette magát partra az Új-Zélandtól délre fekvő Stewart-szigeten. Vasárnap 10 törpe simabálna (Caperea marginata) pusztult el Northlandnél.

A bálnák partra vetődése Új-Zélandnál nem szokatlan. A szakértők szerint ennek több oka is lehet: az állatok rosszul tájékozódnak, eltévednek a rossz időjárás miatt, megbetegednek, vagy egy ragadozó elől menekülnek. Az ilyen mértékű tömeges pusztulás viszont évszázadonként csak két-három alkalommal fordul elő, és senki nem tudja a pontos okát.

(BBC News)

Rovatok