Index Vakbarát Hírportál

Richard Branson karácsonyra embert visz az űrbe

2018. december 2., vasárnap 17:54

Közel másfél évtizede vágott bele az űrbizniszbe Richard Branson, a Virgin Group milliárdos alapítója, de még nem sikerült beindítani a turisztikai célú szolgáltatást. Most viszont a milliárdos azt ígéri, hogy idén karácsony előtt embert visznek a világűrbe, megelőzve a rivális Blue Origin és SpaceX vállalatokat.  

Az űr bonyolult dolog. A rakétatudomány rakétatudomány.

- foglalta össze a helyzetet Branson a CNN-nek. 

A Virgin Galactic űripari cég 2014-es próbarepülésén életét vesztette egy pilóta, megsérült a másodpilóta, és csak idén kezdtek megint legénységgel repülni a SpaceShipTwo nevű űrrepülőjükkel. Mostanáig a felszínen és annak közelében tesztelték a repülőt, amely egy hordozórepülőről lecsatlakozva közelíti meg a világűrt.

Elsőként nem egy űrturista fog az űrbe jutni, hanem megint csak a tesztpilóták, akiket néhány próbaút után maga Richard Branson fog követni a sorban. Utána pedig valószínűleg Branson gyermekei következnek.

A riválisok csak egy hajszálnyit vannak lemaradva. A Blue Origin már árulja a jegyeket az űrhajójára, és jövőre tervezi az első felszállást, a SpaceX is januárban teszteli először a személyzetet szállító modulját, amellyel júniusban szállhatnak fel emberek az űrbe.

(CNN)

Rovatok