Index Vakbarát Hírportál

Idegrendszerüket építik az anyaméhben rúgkapáló babák

2018. december 3., hétfő 16:00

Újszülött babák agyi működését vizsgálták meg EEG-szenzorral a University of College London kutatói, hogy megismerjék az alvás közbeni végtagmozgások okát. Lorenzo Fabrizi és munkatársai a tizenkilenc baba közreműködésével megállapította, hogy ezeknek a mozdulatoknak a testüket és a közvetlen környezetük tudatosításában van kulcsfontosságú szerepük.

A vizsgált babák közül néhány koraszülött volt, és a koruk a terhesség 31-42. hetének felelt meg.

Állatkísérletek már sikeresen igazolták, hogy az újszülöttek végtagmozgásai a szenzoros fejlődéssel áll kapcsolatban a fiatal emlősöknél, és ezt a szomatikus idegrendszer alfa-béta oszcillációjának nevezett mintázatok is igazolják. Úgy gondolják a tudósok, hogy a fiatal állatok ennek segítségével térképezik fel a testük fizikai kiterjedését. Abban viszont nem voltak biztosak, hogy ez a fejlődés mely szakaszában történik meg.

Az aktív, gyors szemmozgásos (REM) alvási ciklusban megfigyelt alfa-béta hullámok jóval erősebbek voltak a legfiatalabb, koraszülött csecsemőkben, mint az idősebb újszülöttekben. Ebből az következik, hogy ez az agyi aktivitás a terhesség harmadik trimeszterében tölti be a szerepét, és később már nincs jelentősége, még ha a mozgások meg is maradnak.

A kutatás azt is megmutatta, milyen fontos biztosítani az újszülöttek nyugodt alvását, különös tekintettel a koraszülöttekre, akiknek a REM-ciklusuk közbeni mozgolódásuk létfontosságú a szenzoros fejlődésükhöz.

Elismerik a kutatók, hogy nagyon kevés gyermek vett részt a vizsgálatokban, és azok a csecsemők, akik természetes módon többet mozgolódnak másoknál, befolyásolhatják az eredményeiket. De az is biztos, hogy ezt a gyerekcipőben járó kutatást még több csecsemő bevonásával folytathatják.

(ScienceAlert)  

Rovatok