Index Vakbarát Hírportál

Mit tud az Intel legbrutálisabb processzora?

2018. december 4., kedd 21:06

Kölcsönkaptuk pár napra az Intel idei legerősebb lapkáját, a Core i9 9900K lapkát, ami akár 5 GHz-en is meg lehet hajtani. Megnéztük, hogy egy ma is kapható számítógépes konfigurációban hogyan teljesít, és mire érdemes odafigyelni.

Az Intel azt mondja, hogy a Core i9 9900K névre hallgató lapkája a legerősebb asztali processzora, és ebben teljesen igaza van. Összeültünk a Computer Imperium számítógépbolt szakértőivel, hogy segítsenek nekünk letesztelni a lapkát, mivel nekünk nincs hozzá infrastruktúránk, ők viszont hat éve piacvezetők hazánkban az asztali pc-k piacán az IDC szerint, és elég menő gamer gépeket raknak össze. A mérésekből kijött, hogy tényleg ez a legbikább szilícium az Intel kínálatában. Más kérdés, hogy valóban a Core i9 9900K-val járunk-e a legjobban.

Ellentmondásokat az Intel saját hivatalos leírásában is találunk, a csipgyártó összevissza beszél a weboldalán. Először a profi gamereket szólítja meg, hogy a Core i9-cel gördülékenyen tudják élőben közvetíteni a játékot a rajongóik felé, rögtön ezután viszont azt állítja az Intel, hogy ez az első általános – mainstream – felhasználóknak szánt Core i9 processzora, vagyis aki él és mozog, annak ilyen processzort érdemes venni.

Ja, persze, 200-250 ezer forintért, és még csak az ujjnyi lapka ára

Egy pillanatig fenn lehet akadni, hogy a legtöbben ekkora összegből komplett számítógépet vesznek, de ha van piaca a 500 ezer forintos Macbooknak, akkor a hasonló árú asztali konfigurációkra is bőven találni vevőket, csak a felhasználói kör teljesen más.

A tesztelt processzort az Intel angliai központjából küldték ki, és rá van gravírozva a tokozásra, hogy „confidential”, bizalmasan kezelendő. Hamarabb ideért, mint a boltok polcaira, és igyekeztek is mindent megtenni azért, hogy a lehető leggyorsabban visszajusson hozzájuk a méregdrága termékminta. Az Intel által ismét bevezetett integrált tokozás persze nemcsak ilyen üzengetésre jó, a fizikai behatásoktól védi meg a lapkát, és a hőelvezetésben is fontos szerepet játszik.

Gépet építettünk

Na jó, a Computer Imperium villámgyorsan és pontosan dolgozó szakértői rakták össze a konfigurációt, nagyjából fél óra alatt. A profi gépek összerakása lassabban megy, mert a drágább gépházakban elrejtik a kábeleket, a különleges festésre is jobban kell vigyázni, és a vízhűtés beszerelése több időt igényel – mondta Mór Csaba, az Imperium tulajdonosa, aki egyébként kétszeres magyar bajnok autóversenyző, és idén az EB harmadik helyét szerezte meg egyedüli magyar profi GT pilótaként a 45 autós mezőnyből (a Totalcaron is megjelent). De térjünk vissza a számítógépekhez: a népszerűbb, kétszázezer forint körüli árkategória gépei tíz perc alatt elkészülnek.

   Ide jön a konfig
Processzor Intel Core i9 9900K
Grafikus kártya Gigabyte Nvidia Geforce RTX 2070 Gaming OC 8 GB 
Alaplap Asus TUF Gaming Z390M
Memória Kingston HyperX 8 + 8 GB
Tároló Samsung M.2 500 GB és Kingston SATA 120 GB
Tápegység Corsair VS650
Ház Phantex P400
Extra Corsair H100X vízhűtés

A tesztelésre jutó idő rövidsége miatt egyetlen lényeges dolgot néztünk meg: mi a különbség a Core i9 9900K csúcsprocesszor és a korábbi, pár fokozattal olcsóbb és elérhetőbb, de még mindig csúcskategóriás Core i7 8700 lapka között. Ha csak a processzort nézzük, akkor 3D Mark mérése alapján a 8834 pont és a 7180 pont között körülbelül 23 százalék a különbség, míg a Cinebench 1573 illetve 1388 pontos eredménye nagyjából 13 százalék előny mutatott a Core i9 javára. Igen ám, de ahogy Mór Csaba elmondta, a játékok esetében leginkább a grafikus kártya számít, és ebbe a gépbe a legfrissebb, épp csak megjelent Nvidia Geforce RTX 2070 került. Az összesített pontszámban már jelentéktelen 5,5 százalékos pluszban volt a Core i9-es változat.

Akit részletesebb tesztek érdekelnek, több processzortípus összehasonlításával, annak javasoljuk például a Guru 3D szaklapot, amelynek a szerzői csak ilyesmivel foglalkoznak (itt írnak a Core i9-ről ). Ők például arra hívják fel a figyelmet, hogy árban az AMD Ryzen 2700X kedvezőbb, és még ott van teljesítményben, de mondjuk egy Nvidia Geforce RTX 2080 Ti videokártya igényelheti a Core i9 9900K képességeit, és hosszú távú befektetésnek is a legjobb processzort érdemes választani, ha évről évre fejlesztgetni akarjuk a gépet.

Gyorsan reagálnak

A játékok többsége önmagában nem tudja kihasználni a Core i9 nyolc processzormagját, és a játékélményt sokkal jobban befolyásolja a grafikus kártya ereje, ezért a legtöbben valamilyen komolyabb Core i5-ös konfigurációra építenek (mondjuk egy jól felpörgethető i5 9600K-ra), és amellé tesznek egy jobb videokártyát. Tudományos kutatási célokhoz, programozáshoz és videók vágásához jobban passzol, illetve ha maradunk a gaming területén, akkor talán azok tudják kihasználni, akik online közvetítik a mérkőzést, élő videóképet is hozzáfűznek, és ezek a párhuzamos folyamatok kihasználják az extra magokat. De ez már nem annyira otthoni felhasználás, inkább a profi youtuberek és esportolók territóriuma.

Az esport a számítógépes játékokra irányította a figyelmet, és a világmárkák – Lenovo, Asus, Acer, MSI és a többiek - igyekeznek ezt meglovagolni ezt a trendet, hogy szponzorként az ő nevükkel találkozzanak a potenciális vevők. A Computer Imperium azonban nem aggódik emiatt.

Mindig versenyben fogunk maradni, mert sokkal gyorsabban reagálunk a piac változásaira, mint a multik.

Náluk hamarabb kínálatba kerülnek a legújabb alkatrészek, mint például a Core i9 processzor vagy az Nvidia RTX-2070-es grafikus kártyák. Ha megváltozik egy-egy alkatrész ára, akkor is rögtön lecsapnak. Így amikor az ssd-k ára nagyjából a felére esett, ők kapacitást dupláztak, mert „fél év múlva arra nem fog emlékezni a vevő, hogy ötezer forinttal olcsóbban jutott hozzá a géphez, azt viszont minden nap megtapasztalja, hogy jobban működik”.

Kaptunk még egy jó tanácsot a Computer Imperium csapatától: jobban oda kell figyelni, hogy a gépekbe milyen tápegység kerül. Azt tapasztalták, hogy az emberek drágának tartják, ha egy 400 wattos táp 20 ezer forinttal többe kerül, mint egy 600 wattos, de a részletekre már sokan nem figyelnek oda. Elég fontos, hogy miként oszlik el a teljesítmény, és ezen belül 12 Volton mit tud leadni a táp, mert ezt használják a legnagyobb energiaigényű alkatrészek.

Egy csúcskategóriás grafikus kártya 180-200 wattot is igényelhet, a Core i9 9900K pedig csúcsra járatva még 200 wattot elfogyaszt - egy ilyen konfigurációnál érdemes 550-650 wattra belőni a táp teljesítményét, nehogy menet közben elpukkanjon. A minőség is számít, mert ebben az alkatrészben a leggyakoribb a meghibásodás, az olcsóbb táp hibája pedig elfüstölhet más alkatrészt is, míg egy felső- vagy középkategóriás kivédi a további károkat.

Rovatok