Index Vakbarát Hírportál

Patkányok és galambok lesznek mindenhol

2018. december 5., szerda 14:43

A termőterületek és a városok átalakulása ugyanazoknak a fajoknak kedvez a világon mindenhol, és ennek eredményeként néhány nagyon elterjedt faj kerül ki győztesen a túlélésért folyó harcban. Azok a fajok, amelyek csak bizonyos szűkebb területeken képesek túlélni, egyre inkább háttérbe szorulnak.

A folyamat ahhoz, ami az üzleti világban is megtörténik.  A kisebb, független kereskedők lehúzzák a rolót, és a nagy láncok dominálnak  - mondta a BBC-nek Andy Purvis, a londoni Természettörténeti Múzeum kutatója, aki a munkatársaival a világ húszezer faját vizsgálta. 

Ebben a homogenizált környezetben alig tudjuk megkülönböztetni egymástól a városokat, annyira hasonlók a boltjaik, és ugyanez történik az élővilág változatosságával is:

Patkányok, egerek, galambok és verebek lesznek a szomszédaink.

Ezek azok a fajok, amelyek nagy területeket elfoglalnak, nekik kedveznek a hatalmas városi terek, valamint az agráripar hatékony működését biztosító végtelen farmok.

A vesztesek oldalán olyan népszerű fajok vannak, mint az orrszarvúk és a tigrisek, amelyeknek sokkal nagyobb a kulturális értékük, egy-egy terület ikonikus, meghatározó szereplői, és az ökoszisztémában is fontos szerepet látnak el, ám igen specifikus igényeik vannak.

(BBC)

(Borítókép: Nagy Attila / Index)

Rovatok