Index Vakbarát Hírportál

Rágcsálók miatt fújtak le egy rakétaindítást

2018. december 5., szerda 12:03

Elon Musk azzal szerette volna lenyűgözni a világot, hogy 24 órán belül két rakétát is elindít a SpaceX nevű űripari vállalata, ám a rágcsálók közbeszóltak. Szerencsére nem kártevőket kellett irtani, hanem éppen ellenkezőleg, a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő kísérleti egerek táplálékát kellett lecserélni, mert ami a Falcon 9 rakéta rakományában volt, az megpenészedett.

Az első rakétaindítás a kaliforniai Vandenberg Légibázisról sikeres volt, és 64 kicsiny műholdat juttattak el az űrbe, köztük egy paradicsomtermesztő üvegházat. Az Egyesült Államok nyugati partján azonban adni kellett egy napot a tudósoknak, hogy lecseréljék a penészes egéreleséget valami frissebbre.

Ezekkel az egerekkel egyébként a világűr öregedésre gyakorolt hatását vizsgálják, mert e tekintetben sok a hasonlóság az egerek és az emberek között. A tudósok megfigyelik a rágcsálók immunrendszerének, csontjainak, izmainak változását, hátha jobb terápiás programokat tudnak ez alapján kitalálni az asztronautáknak.

Azért a SpaceX így is le tudta nyűgözni a világot azzal, hogy a keleti partról felbocsátott rakéta egyik újrahasznosítható fokozatát a világon elsőként tudták harmadszor útnak indítani.

(NASA)

Rovatok