Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét

2018. december 6., csütörtök 08:15

Kanadában letartóztatták szombaton a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, és hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak, ahol sajtóértesülések szerint az Irán elleni szankciók megsértésével gyanúsítják - írja az MTI. Ő egyben a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának a lánya, és ennek fényében érthető, hogy Peking hangosan felszólalt a letartóztatás ellen, mondván, hogy a hatóságok megsértették Meng emberi jogait.

Meng letartóztatását megerősítette a vállalat és a kanadai igazságügyi minisztérium is, azt viszont sem a cég, sem a tárca nem közölte, hogy az amerikai hatóságok mit rónak a terhére. A kanadai hatóságok megkezdik a kiadatási eljárást.

Meng pénteken áll bíróság elé, amely eldönti, hogy szabadlábra helyezhető-e óvadék ellenében.

Peking követeli a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, kijelentve, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. A Huawei is azt közölte, nem tud róla, hogy Meng bűncselekményt követett volna el.

Hírügynökségek már áprilisban felröppentettek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket.

Hogy jobban értsük, miként fordulhat elő ilyesmi: a Huawei eszközeiben is számos amerikai alkatrész megtalálható, ilyen például a telefonjain futó Android, és lehetnek más hardveres komponensek is.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett a korábban életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán betartja a megállapodást.

Feszült a viszony

Az Egyesült Államokban eleve nem igazán kedvelik a Huaweit, a kormány gyakorlatilag tiltja a hálózati berendezéseik használatát. Ahol mégis voltak ilyen eszközök, azokat sorra elkezdték lecserélni valami másra. A kínai vállalat telefonjai sem kaphatók az USA-ban.

Hasonló a helyzet a briteknél, ahol az egyik legnagyobb távközlési szolgáltató, a British Telekom éppen a héten jelentette be, hogy kidobja a hálózati központjából a Huawei berendezéseit. Új-Zéland és Ausztrália pedig az épülő 5G hálózataikban nem engedik a Huawei eszközeinek használatát.

(Borítókép: Tyrone Siu / Reuters)

Rovatok