Index Vakbarát Hírportál

Az Amazon robotja gázsprével fújt le 24 dolgozót

2018. december 7., péntek 09:15

Kórházba került 24 ember az Amazon egyik amerikai raktárából, miután a kereskedőcég egyik gépe lefújta őket medveriasztó gázsprével. Egyelőre nem erősítették meg a hírnek azt a részét, hogy milyen gépezet vett részt a műveletben, amit éppen ezért sem neveznénk támadásnak, sokkal inkább balesetről lehet szó.

Persze az összeesküvés-elméletek és a roboturalmas disztópiák rajongóit nehéz lesz lebeszélni arról, hogy ez talán a gépek fellázadásának első lépése.

A helyszínre kiérkező elsősegélynyújtók annyit mondtak, hogy egy automatizált gép lyukasztotta ki a flakont, ami a beprogramozott robotkartól egy szállítószalagig bármi lehet.

A megfigyelésre kórházba szállítottak közül egy ember állapota volt kritikus. A helyszínen rajtuk kívül még harminc embert kellett kezelni, valószínűleg egy alapos arc- és szemmosással, a medveriasztó ugyanis a szembe kerülve átmenetileg teljesen elvakítja az embert, és a maró gáz a légutakat is irritálja.

Az automatizálás egyébként sokat tesz a dolgozók biztonságáért, kevesebb embernek kell veszélyes közegben dolgozni, de amikor nagy ritkán valami baj történik, mindenki felkapja a fejét. Általában az is kiderül, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta.

(The Inquirer)

Rovatok