Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az Intel-gyilkos Snapdragon 8cx

2018. december 7., péntek 16:02

Egy éve működik a Windows 10 operációs rendszer Snapdragon processzorokon, és a Qualcomm most egy még erősebb lapkát készített a pc-gyártóknak, a korábbinál is hosszabb élettartamot ígérve. A mobilok piacán erős Qualcomm ezzel a húzással egyszerre több fronton támadja a számítógépekben több évtizede domináns Intelt, amelynek mostanában nehézségei vannak a gyártás és a fejlesztések terén.

A Snapdragon 8cx nevű processzor 7 nanométeres gyártástechnológiával készült a TSMC gyárában, ami azért pofon az Intelnek, mert ők egy ideje leragadtak a 14 nanométeres gyártásnál. A 8cx aktív hűtés nélkül beépíthető a laptopokba, így azok vékonyak és egyszerű felépítésűek maradnak.

A 8cx grafikus magja az Adreno 680 Extreme nevet viseli, és az előző Adreno változatnál állítólag kétszer gyorsabb. A memória interfészét 128 bitesre növelték a korábbi 64 bitesről, amivel jelentős energiamegtakarítás érhető el. 

Most már 16 GB RAM is kerülhet a Qualcommal felszerelt laptopokba

Még egy komoly előnye van a Qualcomm rendszerlapkájának, mégpedig az integrált X24 típusú 4G LTE csip, ezzel ugyanis elméletileg 2 gigabit per másodperces mobilnetes adatkapcsolat is fenntartható. Ez még nem 5G, de kit érdekel, ha olyan nagy a letöltési sebesség elméleti maximuma, amit a mobilszolgáltatók sem fognak egyhamar utolérni?

A lapka támogatja az usb 3.1 második generációját és a PCI-E harmadik generációját, amit élő emberek nyelvére úgy lehet lefordítani, hogy bődületesen gyorsan kommunikál a perifériákkal.

Egy Snapdragon 8cx-es laptopra két 4K kijelzőt lehet rákötni

Mindehhez a Qualcomm több napra elegendő akkuidőt ígér, ami persze attól függ, hogy a gyártók mekkora aksit szerelnek a gépeikbe.

(Engadget, AnandTech, Qualcomm)

Rovatok