Index Vakbarát Hírportál

Óriási föld alatti ökoszisztémát fedeztek fel

2018. december 10., hétfő 17:41 | aznap frissítve

A világ összes óceánja együttesen is csak fele akkora, mint a föld alatt élő mikroorganizmusok által benépesített ökoszisztéma, derült ki egy új kutatásból. A Guardian beszámolója szerint a Deep Carbon Observatory tudományos felfedezése alapján a több százszor annyit nyomnak a föld mélyében lévő élőlények, mint amennyit az jelenleg élő 7 milliárd ember együttesen.

A föld felszíne alatt élő mikroorganizmusok legalább 15 milliárd tonnát nyomnak, de könnyen lehet, hogy a 23 milliárd tonnát is kiadják. Az ökoszisztéma egészen 5 ezer méter mélységig terjed ki. A kutatási eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a bolygó baktérium és archea sejtjeinek 70 százaléka a föld alatt él.

Mintha találtunk volna egy teljesen új világot a Föld alatt. Az eddig ismeretlen életformák nagyon nagy része alattunk van, nem a felszínen

– mondta Karen Lloyd, a Tennessee Egyetem egyik kutatója a felfedezés után. 

Találtak olyan organizmust, ami 2500 méterre a vízszint alatt él évmilliók óta és egyáltalán nincs szüksége a Napra az életben maradáshoz. A methanogénnek nevezett élőlény képes metánt létrehozni, aminek segítségével osztódni is képes, sőt a sejtjének sérüléseit is képes regenerálni. Több olyan mikroorganizmust is találtak, ami akar ezer évig is képes életben maradni, hiába a magas nyomás, a fényhiány és a magas hőmérséklet.

A kutatás egy évtizedig tartott, és 52 ország 1200 kutatója vett benne részt.

Rovatok