Index Vakbarát Hírportál

A föld mélyén ugyanolyan sokszínű ismeretlen élet lehet, mint itt a felszínen

2018. december 11., kedd 15:49

A föld mélyében élő bakteriális és más, ismeretlen életformák, más néven a földalatti mikrobiális sötét anyag tömege sok százszorosa a teljes emberiség tömegének – állapítja meg egy nagyszabású tanulmány.

Mi is írtuk nemrégiben a talpunk alá kerülő baktériumok rejtélyes sorsával kapcsolatban, hogy aprócskák vagyunk mi így együtt, kicsike emberek: a baktériumok össztömege megfontolt becslések alapján úgy 1200-szorosa lehet az emberiségének.

A friss kutatás ehhez képest kifejezetten csak a föld mélyében élő életformákkal foglalkozik, azzal, hogy ott lent, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve, a kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi minden létezik – mindezt a lehető leginkább számszerűsítve.

Az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán bemutatott tízéves kutatás eredményei szerint:

a mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer,

azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege nem kevesebb, mint 15-23 milliárd tonna.

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat – írja az MTI. Ami igazán meglepő a megállapításaik között, hogy mennyi mindenről fogalmunk sincs, mennyi az „ismert ismeretlen”: a Föld felszíne alatt élő baktériumoknak és azok evolúciós rokonai, az archeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük.

A tanulmány szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, sőt azt meg is haladja.

Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmus például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, 121 Celsius fokon él. A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet.

A föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezéséhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok

– fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa.

A föld mélyén rejlő élet megismerése új információkat adhat az idegen bolygók lakhatóságával kapcsolatban is, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet a Földön, és hogy vajon van-e még élet a Mars felszíne alatt és más égitesteken.

Rovatok