Index Vakbarát Hírportál

Tudományos elemzés készült a Trónok harca haláleseteiről

2018. december 11., kedd 10:48

Összesen 186 szereplőt ölettek meg a forgatókönyvírók a Trónok harca eddigi hét évadában, ami elég komoly mortalitási rátát jelent, hiszen a 330 karakter több mint fele vesztette életét a sorozatban. Döntő többségük természetesen erőszakos halált halt.

A pontos halálozási adatok egy járványtani tudományos folyóiratban jelentek meg. Ausztrál epidemiológus szerzői módszeresen kiszámolták a sorozat összes halálesetét, ami megfelelő indok volt arra is, hogy újra megnézzék a 67 eddigi részt (egyúttal jelezték, a DVD-k amúgy is megvoltak már nekik, a kutatásnak pedig nem voltak egyéb költségei).

A Trónok harca tanulmány szerint tehát nem életbiztosítás fikciós karakternek lenni Westeroson és környékén. Az összes haláseset 73,7 százalékát sérülések okozták, ezek között is a lefejezések, fej- és nyaksérülések domináltak – állapították meg az epidemiológusok. Ezután következnek a sorban a tűzhalálok (11,8 százalék) és a mérgezések 84,8 százalék). Összesen két szereplő, Aemon mester és Öreg Nan halt természetes halált.

A sorozat nyolcadik évada áprilisban érkezik, és a kutatók számításai alapján akár arra is lehet fogadásokat kötni, hogy kik fogják túlélni ezt az utolsó szériát: a mortalitási statisztikák alapján a nemesembereknek és a nőknek jobb túlélési esélyeik vannak, mint a közembereknek és a férfiaknak. Politikai jellegű tanulság: a túlélés szempontjából nyerő stratégia lehet a hűtlenség. A számítások szerint ugyanis szignifikánsabb magasabb életben maradási esélyei vannak az olyanoknak, akik időnként szövetségest váltanak, mint Tyrion Lannister, aki Daenerys Targaryent segítette a Vastrónra jutnia.

Rovatok