Index Vakbarát Hírportál

A választásra és a trutyigyurmára volt a legkíváncsibb 2018-ban Magyarország

2018. december 12., szerda 15:03

A parlamenti választásokra kerestek rá legtöbben 2018-ban Magyarországon, ez lett az év keresőszava a Google szerint Magyarországon. Ezzel a politikai fókusszal elég kivételesek vagyunk Európában, majdnem mindenhol a foci világbajnokság nyert ebben az évben. Itthon közben érthetetlen módon élre kúszott a frankfurti leves, erős versenyben előzi a rizskochot, ami legalább ehető.

Mind minden évben ilyentájt, a Google nyilvánosságra hozta az év internetes keresési trendjei alapján a maga toplistáját, illetve toplistáit. Van külön dalszöveg, TV műsor és recept best of, az egyes országokra külön és globálisan, csodálatos tükröt nyújtva a 2018-as Zeitgeistnek. 

Eseményszinten a focivébé mindent vitt idén a világban, azon kívül a Florence hurrikán, az amerikai megalottó húzásai és a királyi esküvő érdekelte még a legtöbb embert globálisan, valamint Avicii halála. A színészek közül még mindig / már megint Sylvester Stallone, filmek közül a Fekete párduc és a Deadpool 2, zenészek közül meg Demi Lovato.

Ennél érdekesebb a hazai univerzum, már csak azért is, mert Magyarország némileg szembement idén a trendekkel. Míg a legtöbb országban Európában a focivébé volt a numero uno keresőszó, nálunk megelőzték a választások.

Nézzék a leggyakoribb kereséseket térképen:

Az oroszországi VB majdnem mindenhol tarolt, annál érdekesebb a kevés kivétel: a politika Magyarország mellett csak a finneknél és közvetve a franciáknál előzte meg a sportot, előbbieknél az elnökválasztás, a galloknál a tüntetéseken is aktív tűzoltók volt a neten a legfontosabb szó. A szerbeknél és görögöknél egy-egy valóságshow, Törökországban egy tévésorozat volt az év legfontosabb történése a Google-statisztikák szerint. Két térségbéli országban a nemzeti sajátosságok a keresésekben is remekül kiütköznek: a cseheknél az olimpiai hokitorna tudott odaérni az első helyre, Romániában pedig a rettegett érettségi eredményekre kerestek rá a legtöbben.

Magyarországon (is) a Bohemian Rhapsody apropóján a Queen tört előre, tévéműsorokban a Való Világ, filmek között a Venom az első, követi a Mamma Mia 2.

És végül a receptek: 2017-es második helye után ebben a kategóriában élre állt a frankfurti leves, ami a menzaváltozatot ismerve elég ijesztő jele a végromlásnak. Persze ha azért guglizi meg mindenki a virslis-kelkáposztás formációt, hogy valami radikálisan izgalmasabbat komponáljon , mindjárt más a helyzet, de ez egy gyanúsan kultúroptimista forgatókönyv lenne abban az országban, ahol az egyik legtöbb lájkot Facebookon a csirketorta kapja. Ezüstérmes a rizskoch, harmadik helyezett az ovisok és kisiskoláslányok kedvenc trutyigyurmája, a slime.

Rovatok