Index Vakbarát Hírportál

Januárban indulnak a 100 megabites országos fejlesztések

2018. december 13., csütörtök 11:39

Folytatódik a kormány által elindított Szupergyors Internet Program (SZIP), amelyben 2018-ra az ország lefedését ígérték legalább 30 megabites letöltési sebességet biztosító vezetékes szolgáltatással. Most nagyobb fokozatba kapcsolnak, és 2019 januárjától elindul a SZIP 2.0.

Ennek célja a legalább 100 Mbps, de akár 1 Gbps sebebességű optikai hálózatok kiépítése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság nyilatkozatát nyolc szakmai érdekképviseleti és kormányzati szervezet, valamint tizenöt iparági szereplő írta alá. Ezzel nagyjából azt közölték, hogy azon dolgoznak tovább, amin eddig is dolgoztak. 

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság gyorsjelentéseiből ugyanis kiderül, hogy az elmúlt 12 hónapban is az optikai fejlesztéseken volt a hangsúly, országszerte közel százezer új üvegszálas (FTTx) előfizetést építettek ki, miközben majdnem feleakkora tempóval terjedtek a kábelmodemes kapcsolatok (plusz 52 ezer).

Az is látható az adatokból, hogy mindeközben nagyon lassan kerül ki a piacról az ADSL technológia, csupán 23 ezerrel csökkent az előfizetések száma a legfrissebb NMHH gyorsjelentés szerint (részletek a letölthető pdf-ben), amely a 2017 és 2018 októbere közötti időszakról tudósít. Az ADSL nemhogy a gigabites sebességek elérésére alkalmatlan, de még a 30 megabites célt is nehézkesen teljesíti.

Megkérdeztük az innovációs minisztérium sajtóosztályát, hogy mi a helyzet a SZIP program első célkitűzésével, a 30 megabites elérések kiépítésével, és hogy vajon tervezik-e a nyilatkozatot aláíratni önkormányzatokkal is, amelyek sok esetben nehezítik a rézalapú ADSL-nél modernebb vonalak kiépítését, engedélyeztetését. Amint érkezik válasz, azt igyekszünk közzétenni.

Magyarország egyébként világviszonylatban sem áll rosszul a netsebességben. A speedtest.net szolgáltatásáról ismert Ookla globális felmérése alapján, amely a tényleges, felhasználók által megtapasztalt sebességeket vizsgálja a szolgáltatók ígéretei helyett, a vezetékes internetezésben az előkelő hatodik helyen állunk, közvetlenül Dél-Korea mögött. Mobilnetezésben a kilencedik helyet szereztük meg.  

Rovatok