Index Vakbarát Hírportál

8000 km-t stoppolt a japán hal a cunamin Amerikáig

2018. december 14., péntek 09:27

Jellegzetes, a helyi fajoktól könnyen megkülönböztethető fekete-fehér csíkos halakat spottoltak a búvárok San Francisco alatt, a Monterey-öbölnél. Az igazi meglepetés az volt, amikor kiderült, hogy japán papagájhalakról van szó, melyek élőhelye rendesen Japán partjainál, a Csendes-óceán túloldalán van. Hogy kerülhettek át az óceánon? A valószínű megfejtés a 2011-es cunami.

A papagájhal alapesetben 5 fokkal hidegebb vízben, és ami a lényeg, csak sűrű hínárerdőben érzi jól magát, a nyílt vizet kerüli. A kutatók egyetlen lehetőséget látnak rá, hogy tehette meg mégis a 8000 kilométeres utat: abban a vegyes hulladék- és roncsrengetegben, amit a fukusimai katasztrófát is előidéző 2011-es japán cunami vitt magával a szárazföldről.

A korábbi években soha nem láttak japán papagájhalat Kalifornia partjainál, a példányok csak a cunami után jelentek meg. A hulladék a halak számára a hínár jó helyettesítője volt, a nagy tengeráramlatok pedig keletre vitték őket írja az Independent.

A japán papagájhal ezzel együtt nem valószínű, hogy hosszú távon is megmaradna invazív fajként Amerikában: a hőmérsékletkülönbség miatt a kutatók nem számítanak arra, hogy ívni is fognak az óceán másik oldalán. 

Rovatok