Index Vakbarát Hírportál

Molekuláris tetkóval robbantanak a gyógyszerfejlesztésben magyar kutatók

2018. december 14., péntek 14:44

A világon is egyedülálló kutatásokban fejlesztettek ki tucatnyi új gyógyszerszármazékot és eszközöket az ELTE Biokémiai Tanszékén.

A Málnási Csizmadia András által vezetett kutatócsoport a Printnet Kft.-vel és a Semmelweis Egyetem kutatóival együtt a gyógyszerkutatás új irányzatának számító optofarmakológiával foglalkoznak, ez az a terület, ahol a biológiailag aktív molekulák hatása sejtszinten vagy akár még kisebb méretben lokalizálható. Így jelentősen csökkenteni lehet a molekulák nemkívánt mellékhatásait.

A magyar projekt egy új módszert, a molekuláris tetoválást fejlesztett ki. Ennek felhasználásával olyan kérdésekre keresték a választ, amelyek vizsgálatára eddig nem volt mód. A szívizomsejtekben, idegsejtekben és rákos sejtvonalakon a sejten belüli lokalizációval összefüggő témákkal foglalkoztak, és új felfedezéseket tettek többek között az idegsejtek kommunikációjával kapcsolatban.

A molekuláris tetoválást élő zebrahalakban is sikeresen alkalmazták agyi idegsejt-nyúlványok növekedésének és a halak menekülési reflexének vizsgálatában – áll az MTI-s közleményben. Ezzel Az ELTE-s kutatócsoport a világon először juttatott biológiailag aktív hatóanyagot, azaz gyógyszert úgy célba egy élő állatban, hogy annak hatása mindössze egyetlen sejtre, vagy a sejt egy meghatározott régiójára koncentrálódjon. 

A projekt eredményeként tucatnyi új fényaktiválható gyógyszerszármazékot állítottak elő, valamint fejlesztettek egy olyan lézerhullámhossz-moduláló eszközt, amely megbízhatóan képes biztosítani a molekuláris tetoválási kísérletekhez szükséges speciális lézerfényt. A kutatók eredményeik alapján arra számítanak, hogy az új eljárás a neurobiológia és a fejlődésbiológia területein is meghatározó szerepet fog betölteni.

Rovatok