Index Vakbarát Hírportál

Mobilon ígér 30 megabitet az állami szuperinternet

2018. december 17., hétfő 18:16

A Szupergyors Internet Program (SZIP) azt vállalta, hogy vezetékkel vagy mobilnetes szolgáltatással biztosít 30 megabit per másodperces sávszélességet az ország lakosságának - közölte velünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint azt is, hogy a program első részének köszönhetően ez még 2018 végéig megvalósul.

Ennek a projektnek különösen izgalmas része a mobilszolgáltatás, amely hivatalosan 2018. december 15-től elérhető a három nagy magyar mobilszolgáltatónál. Az innovációs tárca szerint a SZIP Mobil néven piacra dobott ajánlatokkal a szupergyors internet hozzáférés tulajdonképpen bármely háztartás számára biztosítható.

Pár lényeges ismert paramétere van a SZIP Mobilnak:

Ez igen nagy teret hagyott a mobilszolgáltatóknak, hogy a saját ízlésük szerint alakítsák ki az ajánlataikat, a Magyar Telekom például úgy gondolta, hogy 

a garantált 0 Mbit/s már kvalifikál egy szolgáltatást arra, hogy azt szupergyorsnak nevezzék.

A legnagyobb sebességként felmutatott 30 megabit per másodpercről pedig mindenki tudja, hogy az időjárási viszonyoktól, a fák lombozatától és még sok egyébtől függ, ezért nevezik elméleti maximum sebességnek. Naponta legfeljebb 30 GB adatot szabad forgalmazni, csak az otthoni címen vehető igénybe, és két év hűségidővel 5600 forint a havidíj.

Nagyjából annyi, mint amennyiért az igazi vezetékes szélessávval lefedett előfizetők optikán 1 gigabites internetet + 150 tévécsatornát + telefonszolgáltatást kapnak a Digitől.

Amikor azt gondolnánk, hogy innen már nincs lejjebb, akkor jön a Vodafone a majdnem kétszer drágább, havi 10990 forintos ajánlatával, amivel összvissz 200 gigabájt adatot lehet megmozgatni egy hónapban. Az mellettük szól, hogy legalább vállaltak valami garantált sebességet, 5 megabites letöltésnél és 1,7 megabites feltöltési sebességnél húzták meg az alsó határt.

Ezzel már fél óra alatt le lehet tölteni egyetlen hó végi frissítést a Windows 10-hez!

A teljes verziófrissítés több mint négy gigabájtos csomagján viszont órákon át piszmoghat a számítógép.

A Telenor is kimaxolta az árat, havi 10990 forintból náluk is napi 30 GB adatmennyiség forgalmazható.

Érdekes eleme még a mobilnetes SZIP-nek, hogy a jogosultak körébe kell tartozni, bármit is jelentsen ez. A Telenor a kifu.gov.hu oldalon véli megtalálhatónak az ezzel kapcsolatos információkat, mi 2018. december 17-én semmilyen idevágó adatbázist nem találtunk, és segítséget kértünk ugyan a KIFÜ ügyfélszolgálati emailcímén, de még nem kaptuk meg. 

A Telekom tájékozottabb volt, a sajtóosztályuk azt válaszolta a kérdésünkre, hogy „a SZIP Mobilinternet díjcsomag a Szupergyors Internet Program keretében meghatározott címekre rendelhető meg, ahol még nem történt meg a vezetékes internethálózat kiépítése.”

Szóval ez ilyen átmeneti megoldás, amire 2 év hűségszerződést lehet kötni. Ha nem köt hűséget az ügyfél, akkor viszont vehet magának pár tízezer forintért LTE-modemet, ami azonnal fölöslegessé válik, amint mégis elkészül a gyors vezetékes net.

Rovatok