Index Vakbarát Hírportál

Nyomtatott fejszoborral átverhetők a mobilos arcfelismerők

2018. december 17., hétfő 10:21

A Forbes újságírója 3d nyomtatóval készült, saját magát mintázó fejszoborral simán átverte egy sor menő mobil arcfelismerőjét – írja a kísérletről beszámoló cikkében a lap munkatársa.

A fejszoborhoz a 3d modellt egy 50 kamerás stúdióban készítették, ahol minden szögből egyszerre fotózták le az újságíró fejét, és teljes térbeli képet kaptak róla. Ezután már csak egy 3d nyomtatóval ki kellett nyomtatni a modellt, ami néhány napig tartott és bő 300 fontból (110 ezer forintból) megvolt.

A tesztben négy androidos csúcsmobilt és az iPhone X-et próbálták meg átverni. Mind a négy androidos készüléket – LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note 8, OnePlus 6 – simán fel tudták nyitni úgy, hogy a felhasználó arca helyett a róla készült szobrot mutatták meg neki. Ez még akkor is elég aggasztó biztonsági rés, ha nyilván nem fog az átlagfelhasználókról senki észrevétlenül 50 kamerás modellt készíteni és 3d-nyomtatni. Pozitívum viszont, hogy azért fejlődnek ezek a rendszerek, hiszen korábban sima fotóval is átverhető volt némelyik.

Az egyetlen mobil, amely kiállta a Forbes tesztjét, az iPhone X volt. Az Apple arcfelismerő megoldása ugyanis komplexebb és biztonságosabb: a sima kamerás ellenőrzés mellett infravörös mélységi képet is készít, illetve figyeli, hogy az elé kerülő felhasználó figyeli-e a kijelzőt. Ugyanakkor az iPhone X arcfelismerője sem sebezhetetlen, hiszen 3d maszkkal már sikerült korábban átverni, egy gyerek pedig a saját anyja mobiljára jutott be gond nélkül a hasonlóság miatt.

Rovatok